duminică, 13 decembrie 2009

Ce vor zeii?

PNL ezită între Scylla și Charibda: să rămînă fidel alianței electorale cu PSD (și UDMR, în măsura în care UDMR rămîne ea însăși fidelă acesteia), în perspectiva foarte discutabilă a unui guvern impus de parlament,  sau să accepte invitația insistentă a PD-L, și să ajungă cu certitudine la o guvernare agreată/ manipulată de Băsescu? Vorba eroului tragic confruntat cu două opțiuni - una mai rea decît cealaltă, ti draso, ce să fac? Protagonistul lui Eschil alege îndeobște soluția care nu-i mînie pe zei, cu riscul de a fi învins de oameni.

Ce vor zeii?  Dacă facem apel la memorie, constatăm că același PNL a mai fost aliat și cu PD, și cu PSD: același fondator al Alianței DA cu PD, ba chiar unul mai "pur", a participat la guvernare alături de FDSN în 1991/1992, în guvernul Stolojan (după care, ce-i drept, a rămas înafara parlamentului); tot PNL a trădat CDR în 1999, cînd Valeriu Stoica a negociat supraviețuirea liberalilor cu Adrian Năstase, al cărui guvern minoritar l-a susținut în parlament pînă ce Năstase și-a colectat parlamentarii necesari pentru a avea 50+1%. Una peste alta, avatarurile succesive ale PSD i-au mai înghesuit pe liberali cînd erau la putere, dar i-au tolerat. Abia în 2003 și 2004 PNL s-a aliat cu PD, care i-a răsplătit contribuția la victorie tîrnosindu-i Primul Ministru și pe toți miniștrii în păr, provocîndu-i scindarea și străduindu-se să-l canbalizeze cu totul.

În ciuda amneziilor de circumstanță ale "martorilor lui Băsescu", sorgintea comună a PDL și a FSN, sau măcar  amintirea cît se poate de proaspătă a concubinajului lor în guvernul Boc, ar trebui să anuleze în imaginarul nostru comun pretinsa falie dintre cele două partide. Le-am numit cîndva "aripa Bască", după semi-proletarul acoperamînt electoral favorizat de Iliescu, și "aripa Armani", e evident de ce; azi le-aș degrada la "aripa Vanghele"și, inevitabil, "aripa Cocoș".

Nu e vorba aici de moralitate; nici una dintre alternative nu e mai morală decît cealaltă, decît în măsura în care supraviețuirea unui partid istoric este totuși și o opțiune de moralitate politică. Zeii nu vor mai nimic, doar oamenii sînt înspăimîntați de jihadul PDL, de o violență fără alt precedent în societatea românească înafara epurărilor comuniste din anii 1946-1953. PDL nu iartă nimic, nici directorii de grădinițe, nici pe Irinel Popescu - și abia au început! Să vedeți cum vor arăta reducerile de personal în instituțiile bugetare, aplicarea prevederilor Legii Educațieiși alte minuni de același calibru.

 O previziune sinistră, dar nu imposibilă, pornea de la teza lui C.T. Popescu după care, înafara scurtului și prea puțin previzibilului episod Constantinescu, bătălia ultimilor 20 de ani s-a dat între politrucii din PSD și securiștii din PD și L. Corolarul acestei ipoteze este următoarea predicție: în al doilea mandat Băsescu, PD-L va fi absorbit de PNȚCD, căruia îi va prelua integral și numele, nu doar identitatea, devenind astfel el însuși un partid istoric. PSD s-a revendicat deja de la partidul lui Gherea. Cu cine se va alia atunci partidul Brătienilor?

Un comentariu:

  1. "haripa Vanghelie" si "aripa Cocos"!!! Delicios! le doresc sa fie Crispy, cu toate ca sunt indigeste...

    RăspundețiȘtergere