miercuri, 7 aprilie 2010

Un excelent text al dlui Liviu Ioan Stoiciu

Cotidianul
http://www.cotidianul.ro/capul_plecat_o_decredibilizare_a_protestului_civic-111529.html

Capul plecat. O decredibilizare a protestului civic
06 Apr 2010 Liviu Ioan Stoiciu |
Încerc să mă acomodez la noua formulă de protest revoluţionar - a grevei foamei (fără să te pui rău cu puterea). I-am admirat lui Doru Mărieş, liderul Asociaţiei 21 Decembrie 1989, sacrificiul fizic.

Numai că am început să-mi pierd răbdarea: pe aripile lui Mărieş, un oportunist precum Vladimir Tismăneanu din SUA a redevenit mare ştab în România; lasă că toate protestele au fost puse în slujba ridicării în slăvi a lui Traian Băsescu şi că liderul Alianţei Civice, Sorin Ilieşiu, cere cu insistenţă să fie numit preşedinte al televiziunii publice (să fie la putere!); ba chiar a apărut şi o liotă de „membri de onoare”, de tot hazul, ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989, plină nu numai de „intelectuali de curte”, dar şi de şmecheri, în frunte cu Rodica Culcer, în faţa cărora Securitatea îşi face cruce că au devenit apostoli ai moralităţii publice.

Nu înţeleg de ce s-a ajuns atât de departe.

Forţând nota, prin greva foamei, cei din spatele lui Mărieş au pus mâna pe o parte dintre documentele Revoluţiei şi ale „13-15 iunie 1990. Piaţa Universităţii-Bucureşti” (documente care trebuie puse cap de cap de specialişti, nu de politruci sau de activişti civici) - să sperăm că într-o zi vom afla o parte dintre adevărurile politice şi militare ascunse. Că numai Dumnezeu ştie câte documente secrete au rămas „nedeclasificate” şi păstrate la ciorap de actuala putere.

Oricum, câtă vreme aceste documente selectate sunt speculate de-alde Grigore Cartianu şi Radu Moraru la B1 TV (şi de toţi cei din ograda lui Traian Băsescu), eu zic să nu ne facem iluzii. S-au schimbat doar susţinătorii lui Iliescu cu susţinătorii lui Băsescu, „partea rea a Securităţii cu partea bună a Securităţii”, vai! - penibil discurs. Sistemul ticăloşit se dezvoltă, creşte din propria-i osânză: acum e la putere Securitatea lui Băsescu, nu cea lui Iliescu…

Ce mă deprimă, sincer, e că toată floarea cea vestită, semnatară a „apelurilor” onestului Sorin Ilieşiu şi ale Asociaţiei 21 Decembrie, se lasă îmbrobodită. Semnatarii visează la preamăriri oficiale şi la fonduri din bani publici în plus? Asist la o decredibilizare generală a protestului civic, făcut cu capul plecat, în numele salvării moralei publice. Bunul-simţ s-a îndepărtat mortal de cei care ne reprezintă interesele. Sigur, printre semnatari descopăr nume de personalităţi şi de organizaţii nonguvernamentale în faţa cărora mă plec, dar… Vă întreb: mai stă cineva în opoziţie?

N-am citit de când sunt atâta demagogie câtă se revarsă din comunicatele zilnice iniţiate de Ilieşiu şi de Asociaţia 21 Decembrie 1989. Când am descoperit pe Internet şi „Ora Învierii pentru România”, n-am mai suportat - au trecut 20 de ani în care asemenea „proclamaţii de decomunizare a României” sunt date publicităţii şi totul a rămas la nivel de deziderat. Comunicate bla-bla, pline de cuvinte care sună frumos din coadă (devenite limbaj de lemn) şi de principii încălcate „legal”, cu seninătate, de către puternicii zilei în ultimii 20 de ani.

Regimurile Iliescu şi Băsescu (lideri ai sistemului ticăloşit) au făcut tot posibilul să tragă de timp, că poate se prescriu crimele Revoluţiei, poate se prescrie colaboraţionismul cu comunismul (la nivel de activist PCR sau securist). Ultima lovitură mediatică (altfel, aceste comunicate exaltate sunt ignorate de mass-media; le inventariază numai reînviatul Agerpres, motiv pentru care a şi fost declarat „agenţia de ştiri a anului” de către Sorin Ilieşiu şi de Asociaţia 21 Decembrie) a fost dată cu Legea lustraţiei, trasă rău din condei, care se va urni şi în Camera Deputaţilor (după ce a trecut din 2005 de Senat), cică! Aşa a promis „omul lui Băsescu”, Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor!

Ne-au dat lacrimile; după această promisiune, Doru Mărieş a ieşit brusc din greva foamei, din a 78-a zi! Câtă demnitate! Bietul om, de cine o fi fost manipulat în halul ăsta, să-şi distrugă sănătatea? Nu putea Anastase să-l scoată din greva foamei a doua zi după ce a început-o, să nu-i mai pună în pericol viaţa? Că tot promisiunea aia era - „pentru naivi”. Am citit o listă a celor care ar putea fi „lustraţi”, în caz că ea s-ar vota, printre cei aflaţi în funcţie (de exemplu, Ion Iliescu n-ar putea fi atins): premierul Emil Boc, fost şef de UTC şi UASCR la Cluj, „aleşii” Dan Voiculescu şi Sergiu Andon, Sorin Oprescu, Vasile Soporan şi Şerban Mihăilescu, Viorel Hrebenciuc şi Dan Ilie Manega (sau Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE). Mai degrabă plevuşcă.

Pe cine să mai lustrezi după 20 de ani? Pe Băsescu? Nu scoate nimeni nici o vorbă în acest sens, deşi era trimisul regimului Ceauşescu, al PCR-Securitate la Anvers… Nu-mi pot imagina decât că sistemul ticăloşit le pune azi coarne personalităţilor civice care se zbat atât să iasă în evidenţă, conduse de Sorin Ilieşiu şi de Asociaţia 21 Decembrie, „în numele decomunizării României”. Ştiţi, coarnele astea s-au pus şi la Revoluţie, fraierilor, inclusiv de către Iliescu, coarne despre care se credea că însemnau pe atunci „V” de la Victorie.

Un comentariu:

  1. Imi cer scuze stimata doamna pentru gestul inoportun, dar e vorba despre oameni.

    http://paulgabor.com/mizerabila-blogosfera/

    RăspundețiȘtergere