joi, 1 aprilie 2010

DIn nou despre - și cu - Marius Oprea

„Ce este România”, cu Marius Oprea: „Am fost demis din cauza unui securist”

March 31st, 2010

Ieri demnitar, azi şomer. Un dialog cu istoricul Marius Oprea despre zonele cu aer rarefiat ale puterii, despre drogul puterii, despre ce înseamnă să ţi se deschidă zilnic portiera maşinii şi să ţi se spună mereu „Să trăiţi!”

„După ce mi-am făcut lichidarea de la Palatul Cotroceni, unde eram consilier al preşedintelui Constantinescu, împreună cu doi colegi, am luat troleibuzul. Şi cum a pornit troleibuzul, am căzut unii peste alţii. Uitasem să mai mergem cu troleibuzul si ce trebuie sa ne ţinem de bare! Eram obisnuiţi să mergem doar cu maşina. Asta spune ceva despre ce înseamnă puterea”, spune Marius Oprea.

Istoricul, care acum se consideră cu adevărat un om liber, vorbeşte şi despre circumstanţele demiterii lui din funcţia de director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. După ce, iniţial, l-a făcut responsabil pentru demiterea sa pe Vladimir Tismăneanu, acum Marius Oprea a găsit o altă explicaţie. Acuzele sale merg spre secretarul general al Guvernului, doamna Daniela Andreescu.
Iată fragmentul din emisiune:
Marius Oprea: …Este vorba şi de factori personali in aceasta decizie. Unul ţine de doamna Andreescu, secretarul general al guvernului. Totul miroase a răfuială. Dânsa este căsătorita cu Aurel Teodorescu, fost căpitan de securitate.

Ovidiu Nahoi: De unde ştii?

M.O.: Cum, de unde? Din presă…Dar şi datorită poziţiei care am ocupat-o în calitate de consilier al premierului Tăriceanu pe probleme de securitate naţională. Eu am făcut cândva o listă cu securiştii din aparatul guvernului, care trebuiau înlăturaţi. Printre ei era si domnul Aurel Teodorescu, care la vremea aceea conducea Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă. Era regale căpşunarilor…

O.N.: A… scandalul cu documentele pentru cei care doreau să lucreze în străinatate, îmi amintesc… Dar parcă el a fost schimbat în legătură cu acel scandal, nu?

M.O.: Şi în legatură cu asta, dar şi pentru apartenenţa sa la Securitate. Pentru că la nivel guvernamental s-a luat decizia eliminării foştilor securişti.

O.N.: Şi acum consideri că asta e o răsplată?

M.O.: Da, cred ca e urmarea acelei poziţii pe care am enunţat-o. De altfel, prin 2002-2003, când eram jurnalist, am scris şi nişte articole despre acest personaj cuidat, care a navigat prin apele tulburi ale tranziţiei ca nimeni altul. Poate numai Ristea Priboi să-l depăşească. Pentru că domnul Teodorescu a fost ba comisar la Gadra Financiară, ba inspector vamal, tot timpul a avut asemenea funcţii de contrl, aş spune. Prin 1997 a fost chiar suspicionat din cauza legăturilor sale foarte apropiate cu un proaspăt traficant de ţigări, pe nume Omar Hayssam, pe atunci încă necunoscut. Şi faptul că atât ca jurnalist cât şi ca funcţionar guvernamental am ţinut ca activităţile lui ilicite, să spun aşa, să fie cunoscute şi sancţionate, a concurat la decizia doamnei Andreescu de a mă schimba în mod intempestiv.

O.N.: Ai vreo probă în susţinerea acestor afirmaţii?

M.O.: Dar nu pot să nu fac legătura cu ceea ce este de domeniul evidenţei. Dânsul este soţul doamnei. Doamna este şefa mea. Sau, mă rog, a fost…

O.N.: Dar l-ai acuzat intâi pe Vladimir Tismaneanu că vrea să te înlocuiască… Atunci cand l-ai acuzat nu ştiai povestea aceasta cu doamna Andreescu?

M.O.: Ba ştiam, dar mai ştiam ca Vladimir este extrem de activ, atât la Palatal Cotroceni cât şi la premierul Boc, în decizia de a deveni preşedinte, chiar de onoare, al acestui institut. De ce? Pentru că institutul a făcut treabă, atât in plan intern cât şi internaţional.

O.N.: Vezi, iarăşi ajungem la această discuţie legată de nomenclatura anticomunistă. Cât timp Institutul este la guvern, vor exista acuzaţii de politizare dintr-o parte sau alta.

M.O.: Ovidiu, îţi dau cuvântul meu de onoare că m-am învăţat minte…

O.N.: … mâine se schimbă iarăşi guvernarea, în locul lui Vladimir Tismaneanu va fi pus altcineva şi vor fi aceleasi discuţii…

M.O.: Da, şi de aceea cred că este mai bine ca acest institut să fie in subordinea Parlamentului, nu a Guvernului.


Ascultaţi aici întregul dialog cu Marius Oprea:
http://www.rfi.ro/dezbateri/vocile_serii/Romania-si-memoria-trecutului-ei-recent.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu