miercuri, 20 ianuarie 2010

Despre orice, înafară de flăcări violete

M-am săturat de programare neurolingvistică și de flăcări violete, echivalentul contemporan al cargo-cultului, cum scria un coleg din SUA. Dintre puținele vești bune ale acestui ridicol episod, aceea că dl. Prigoană Senior are umor (eu i-am spus să-și pună cravată violet, dar el nu și nu, Batman, Batman...) nu răcumpără, totuși, enorma adorație de sine a personajului.
Dincolo de pitorescul situației, nu pot să nu mă întreb, mai avan încă decît la începutul acestei luni, cînd am descoperit că Armata Română participă la chermeză, cum să calific faptul că atît Întîiul, cît și Al Doilea Bărbat al statului se încred în același guru paranormal. În 1963, am aflat că fosta colonie franceză Coasta de Fildeș avea un sistem constituțional perfect republican - Președinte, Parlament, Consiliu de Miniștri - cu o singură deosebire: legile înaintate spre promulgare erau mai întîi avizate de vrăjitorul personal al președintelui, care ghicea în șoareci albi dacă legea e bună sau nu pentru popor.

Poate că asta e reforma constituțională pe care ne-o pregătește dl. Băsescu, cu dl. Aleodor Manolea ghicind (în cocoși albi, cumva?) dacă o lege merită să fie promulgată sau nu.

Apollon era zeul divinației, dar arăta cu totul altfel decît dl. Aleodor:


3 comentarii:

  1. Se stie ca marinarii sunt superstitiosi, nu? Eu eu ma intreb, insa, despre oamenii din jurul lor. Nu s-a gasit nimeni sa le spuna ca e ridicol? Iliescu se pronunta acum, dar oare nu stia ca Geoana umbla cu vrajitorul dupa el? Am scris o teza de doctorat despre cit de corozive pot fi atitudinea anti-stiintifica, relativismul, holismul la adresa actului de guvernare. Refuzul vaccinarii, banii dati pentru produse homeopatice (apa cu memorie de alte molecule, haha), 'principiul precautiei', obscurantismul care a inlocuit ateismul militant, toate astea au ceva in comun si nu sunt lipsite de consecinte teribile.
    De curind am citit un articol in NYTimes al unui domn care avertizase despre pericolele campaniilor alarmiste anti-vaccinare. Spunea ca in cartile scrise anterior fusese 'prea optimist' estimind ca dupa 2-3 morti la suta de mii de copii nevaccinati, lumea o sa reinceapa sa vaccineze copiii. Spunea ca a ramas socat sa constate ca pragul de toleranta e mult, mult mai sus. Cam acelasi soc il am si eu zilele astea, cind mai ramine doar sa auzim ca Basescu si Geoana nu numai ca au avut acelasi vraci, dar ca au si acelasi furnizor de albinosi de infulecat inainte de evenimente importante.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul Prigoană are umor. Dublat de tupeu.
    În fond, există un al treilea ingredient care, adăugat nesimţirii plus ipocrizie, face dintr-un tip oribil, un tip simpatic. Nu ştiu cum se numeşte ingredientul, poate că e "prezenţa de spirit", absenţa vreunei cenzuri, principiul "cine nu riscă, nu câştigă"...
    Cert e că escrocul este, prin definiţie, un tip simpatic, inspiră încredere, o stare de bine..
    Prigoană corespunde.
    Ce-mi pare rău: că un tip ca "Prigoană şi fiul", reuşeşte, printr-o simplă trimitere, să distrugă până şi-un mit holiudian, de bine, pe Batman.
    Bine că nu a atentat la Superman, care, aşa cum ştim, a întors Pământul din rotaţia lui. În aplauzele cinespectatorilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamnă Mureşan,
    Hazardul face să ne aflăm pe aceeaşi pagină, graţie articolului doamnei profesor Zoe Petre...
    Îngăduiţi-mi un sfat: nu amestecaţi homeopatia în ciorba obscurantismului. Înainte de-a ha-ha-ha despre un domeniu, e bine să ştiţi câte ceva despre el.
    Homeopatia este o ştiinţă medicală şi farmaceutică deopotrivă. Nu se învaţă în universităţi deschise la colţul străzii de către clarvăzători. Nu poţi fi homeopat decât dacă ai studiat medicină şi farmacie în facultatea de profil.Deşi la noi în ţară este încă modest reprezentată, în ţări ca Germania şi Franţa ocupă un loc la fel de important ca şi alopatia.
    Ştiu care este argumentul principal al neîncrezătorilor: dacă un remediu homeopat funcţionează, înseamnă că funcţionează placebo. Ca farmacist alopat, cu o specializare în homeopatie, vă asigur că , cel puţin în Franţa, homeopatia veterinară este foarte utilizată. Ori animalele nu pot fi acuzate de efect placebo.
    Medici renumiţi alopaţi, practică şi homeopatia cu rezultate excelente.
    Aş fi încântată să continuăm polemica aceasta, după ce dumneavoastră veţi studia puţină chimie, puţină farmacologie şi vă veţi iniţia în principiile homeopatiei.
    Şi eu, înainte de-a începe să studiez "ciudăţenia" asta în facultate, cu profesorul Dumitru Dobrescu, un renumit farmacolog, aveam aceeaşi impresie: că homeopatia e un moft care vindecă istericalele cucoanelor şi domnişoarelor prea alintate. Şi uite acum, după 25 de ani, amintirea acestui gând e una dintre cele mai stânjenitoare pe care le păstrez, din tinereţe.

    RăspundețiȘtergere