marți, 4 mai 2010

Leapșa bis

Din blogul InCOnstantIN's Internet, un text care poate prefect servi drept predicție dacă stăm să jelim prea mult: 

Sublinierile îmi aparțin. 

Alegeri prezidenţiale în Belarus: primul contracandidat al lui Lukaşenko

Alexandr Milinkevici, unul din liderii importanţi ai opoziţiei din Belarus, şi-a anunţat astăzi oficial intenţia de “a lupta la alegerile prezidenţiale din 2011 împotriva dictaturii lui Alexandr Lukaşenko”.
Fost profesor universitar, dat afară din motive politice, actual lider al mişcării “Pentru libertate” şi deţinător al premiului Saharov (premiu acordat de Parlamentul European pentru cei care luptă pentru libertatea de expresie/gândire) a declarat că “deşi unii s-au resemnat cu dictatura în Belarus, majoritatea nu mai vrea să trăiască sub acest regim”.
Milinkevici a mai candidat la alegerile prezidenţiale din 2006 ca principal exponent al opoziţiei din Belarus, obţinând atunci 6% din voturi, un scrutin care a fost urmat apoi de proteste faţă de fraudele imense operate de oamenii lui Lukaşenko şi de arestări în masă ale protestatarilor.
Data următorului scrutin prezidenţial din Belarus ar putea fi fixată pentru 6 februarie 2011, potrivit preşedintelui Comisiei Electorale Centrale de la Minsk, Lidia Ermoşina.
Președintele este ales pentru 5 ani în Belarus. După referendumul din 1996 Lukaşenko a obţinut alţi doi ani şi puteri sporite pentru președinte, deținând acest post timp de 7 ani. La un nou referendum, în octombrie 2004, acelaşi Lukaşenko a obținut eliminarea prevederii care limita la 2 numărul de mandate prezidenţiale pentru un cetăţean al Belarusului. Urmează, mai mult ca sigur, un al 4-lea mandat.

5 comentarii:

  1. DA, este o predictie care ar putea fi nefasta! Si ce este de facut?
    Chiar mi-as dori un raspuns din partea dvs. si la ceea ce va scrisesem anterior. Simt ca "jelania" nu este o solutie. Dar nici optimismul fara suport nu cred ca este mai valabil. Si atunci...???

    RăspundețiȘtergere
  2. waw, situaţia seamănă izbitor cu cea din Romania de acum. referendumuri, resemnări, dictatură, puteri sporite pentru preşedinte. Cred că ŞI de aici s-a inspirat Traian Băsescu

    RăspundețiȘtergere
  3. Asemeni lui Minkievici, nici eu nu mă dau bătută. După ce am constatat cît de grav greșisem resemnîndu-mă pînă în 1989, refuzat cu îndîrjire, în ultimii 20 de ani, să mă mai resemnez.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt de acord cu observatia dumneavoastra. Cred ca se impune un front comun prin care sa aratam ca nu ne dam batuti. Insa, cred ca pentru foarte multi dintre noi deja au obosit. Si se intreaba daca mai are vreun rost!

    RăspundețiȘtergere
  5. @Florentin: Nu ne dăm noi bătuţi, dar sunt alţii care văd altfel lucrurile şi parcă sunt mai mulţi ca noi. Frontul ăsta comun parcă nu mai are vlagă. Da, ştiu, sunt prea pesimist :)

    RăspundețiȘtergere