Așa cum se știe, "piramida" lui Maslow e reprezentarea grafică a ierarhiei nevoilor și aspirațiilor omenești: e greu, dacă nu chiar imposibil, să te îngrijoreze absența unor componente ale nivelelor superioare, atîta vrem cît nivelul de bază e deficitar. Traduc: dacă nu ai asigurată pîinea cea de toate zilele, anxietățile privitoare la democrație sau libertate sînt un moft.Alexandr Zinoviev a susținut - cred că în volumul "Înălțimile care se cască" (nu știu dacă s-a tradus și sub ce titlu, eu am citit cartea în franceză, Les hauteurs béantes) - că Brejnev a provocat înadins penuria din anii 70 ca să îngrădească susținerea disidenților în societatea sovietică: cînd stai la coadă ca să cumperi carne, nu-ți prea arde de manifestații. Ideea că lumea va ieși în stradă fiindcă nu are ce mînca e o iluzie romantică, și faimoasa incapacitate a mămăligii de a exploda e în mare măsură rezultatul angoasei perpetue cu privire la ziua de mîine.
Spun asta nu doar pentru a comenta faptul că, în vreme ce majoritatea celor ca mine, bugetari în prag de pensie, își bat capul mai ales cu nivelele de bază ale piramidei - securitate alimentară, securitate a proprietății și a slujbei - eu am totuși deformarea profesională de a privi către problemele care țin de demnitate și libertate: democrația, respectul legilor, ș. a. m. d. Mă pot însă gîndi încă și mai departe: nu cred că, în preajma PDL și a șefului acestuia nu există nimeni care să-i fi atras atenția asupra faptului că atacă la bază, nu la vîrf, nevoile a milioane de români, ceea ce nu se poate să nu ducă la rezultate catastrofale în sondaje și mai ales în alegerile viitoare. Instinctiv cum e, nu pot crede că, și fără piramidă, Traian Băsescu adulmecă fără greș faptul că tăierile pe care le-a susținut nu pot avea decît rezultate electorale dezastruoase. Și atunci?
Ipoteza 1: au fugit de mult cu banii acasă, nu exista nici o altă posibilitate de a evita falimentul total. Veți spune că nu e posibil. Dar, dacă adun faptul că, în pofida tuturor insistențelor Comisiei de buget a parlamentului, datele despre exercițiul bugetar pe primul trimestru 2010 nu au fost comunicate nici pînă acum, cu amintirea lui Adrian Năstase și altor miniștri PSD care au plecat în 2004 de la Palatul Victoria luînd cu ei mobila, covoarele și perdelele, mă întreb dacă nu e totuși posibil. O persoană de bună credință, dar ușor exaltată, mi-a povestit deunăzi că în instituția în care lucrează a venit o șefă de la PDL care pur și simplu a golit contul... Mai știi?
Ipoteza 2: n-au fugit chiar cu toți banii, dar speră ca, după ce ne chinuie destul, să apară tot Băsescu, care să ne ofere cam 15% din cît aveam în 2008 și astfel să pară salvatorul nației, devenind tot ce-a fost și mai mult decît atît.
Varianta 2/1: curtea constituțională, invadată de PDL cum a aflat toată nația, va respinge tăierea pensiilor, cîștigînd astfel o virginitate pierdută.
Varianta 2/2: Băsescu însuși va respinge tăierea pensiilor, devenind eroul vîrstei a III-a
Corolar: oricum am privi lucrurile, Băsescu nu a distrus OLIGARHIA, pe care o slujește, ci bruma de clasă de mijloc pe care guvernarea PNL o ajutase să se înfiripe>
howitzer (Alin B):
RăspundețiȘtergere1.Probabil varianta 2/1 dacă Băsescu vrea să joace cartea revizuirii Constituţiei anul acesta...
2. Aţi observat că "piramida nevoilor" este... un triunghi? Putem imagina o axă perpendiculară pe planul figurii care să reprezinte "timpul" Chiar dacă nu este mulţumitoare (fiind necesară probabil o translaţie într-o altă "bază") totuşi această adăugare a "axei timp" produce câteva perplexităţi fecunde:
a. etajul 1 ("fiziologic") îşi păstrează poziţia primordială... pe termenul cel mai scurt... Altfel ar fi dispărut specia până acum, nu? Atunci când revine în forţă (cu forţa neurotransmiţătorilor cei mai "puternici") acest etaj primordial revine într-un "context psihologic" care nu mai depinde numai de individ...
b. Informaţia "legată" ("cultură individuală" --- Cultură) crează "obiceiuri raţionale" care sunt favorizate de calitatea informaţiei "tranzacţionate" şi putem avea "înfometare voită PENTRU ASOCIEREA EMOŢIONALĂ A CELUI CARE REZOLVĂ PROBLEMA cu nivelul cel mai puternic pe termen scurt"
Dar putem avea “lideri favorabili” (în acord cu nevoile pe termen lung NON-PERCEPUTE ca atare) care să mişte PE TERMEN LUNG grupuri mari de oameni în direcţii “periculoase” (Churchill..............)
c. Odată cu mass-media şi mai ales cu www s-a rupt inerţia socială a transmiterii informaţiei, succesul "schemelor de manipulare" ale secolului trecut depinde de... numărul celor "neconectaţi"...
PS A propos de www (dezvoltat de ... cercetarea în fizică) pasul urmator poate fi ilustrat de reteaua "Grid", destinată momentan mediului universitar şi de cercetare, reţea care este deja în România
Stimata doamna,
RăspundețiȘtergereMarturisesc ca nu stiu cum sa interpretez afirmatia dvs., cum ca "ideea că lumea va iesi în stradă fiindcă nu are ce mînca e o iluzie romantică". Pai daca nu iese in strada nici macar de foame, inseamna ca nu mai iese niciodata. Parerea mea!
Cit despre afirmatia despre "amintirea lui Adrian Năstase si a altor ministri PSD care au plecat în 2004 de la Palatul Victoria luînd cu ei mobila, covoarele si perdelele", banuiesc ca este doar o figura de stil. Sincer, nu-l vad pe Adrian Nastase plecind de la guvern cu un covor la subrat si doua scaune in portbagaj.
In fine, nedumeririle dvs. privind comportamentul aparent paradoxal al lui Traian Basescu le-am exprimat si eu in postarea din 26.05.2010 http://augustinradescu.blogspot.com/2010/05/mi-e-peste-puteri-sa-inteleg.html, pe care o incheiam asa: " Oare e, dintr-o data, altul? (T.B., evident) Sau, poate, stie ceva ce noi nu stim?"
Da, sint convins ca una dintre ipotezele dvs., cel mai probabil prima, este, din nefericire pentru noi, foarte intemeiata.
Ce voiam eu să spun este că ieșirea în stradă nu se supune unei logici simple - cu cît ești mai sărac, amărît, etc., cu atîta ieși mai avan în stradă. Nici la revoluție nu au ieșit oamenii pe acest principiu simplu: au fost acolo tineri - ca studenții sau fiii mei - care nu de foame, ci de exasperare au ieșit în stradă; au fost rockeri, care voiau un anume tip de libertate, au fost marginali de multe feluri, adolescenți turbulenți - și multe persoane care știau exact că vor JOS COMUNISMUL. A doua zi li s-au alăturat mari mulțimi sătule de privațiuni. mecanica solcailă nu e simplă.
RăspundețiȘtergere2. Dl Nstase personal nu a cărat nimic, dar a ordonat să se ia mobila de la guvern, și chiar perdelele, cu camioanele. Amintiți-vă imaginile biroului literalmente devastat, cu Tăriceanu uluit. Așa făcuseră și în 1996, dar, naivi, am crezut atunci că erau funcționarii de la guvern, nu ne-am imaginat că miniștrii...
Foarte bine ati punctat faptul ca interesele noastre sunt legate de viitorul imediat, Pana la urma este normal sa ne preocupe de ziua de maine. Insa, prea putini sunt cei care sa considere prioritara apararea unor drepturi si libertati umane. Daca am fi considerat acestea ca un deziderat probabil ca am fi ales al tfel anul trecut...
RăspundețiȘtergereCred si eu ca nu vor fi mari turbulente sociale, Si daca ar fi nu ar face decat sa demonstreze ca nu au fost invate jocurile democratiei. Insa, ce credeti, se mizeaza cumva pe aceasta lipsa de reactie a populatiei?!
Nu intru in merit, vreau doar sa atrag atentia asupra "contrastului" dintre ce scrie in trapezul SAFETY si culoarea fondului acestuia.
RăspundețiȘtergereCautam piramida lui Maslow pentru o propunere in cadrul unei asociatii de tineri , anume satisfacerea in ordine a nevoilor de baza (aici hrana ) independent de sistem prin munca in rotatie intr-o miniferma .. Voi lua insa intreaga postare pe care sincer o apreciez.
RăspundețiȘtergere