luni, 10 ianuarie 2011

Cîteva observații

În legătură cu agitația pe care o suscită decizia PNL de a se alia cu PC, multe adevăruri s-au spus deja, dar mai sînt cîteva enunțuri pe care nu le-am citit/auzit - poate doar din vina mea - dar care, cred, ar trebui spuse.
Cel dintîi este o propunere: propun să se interzică formularea oricărei jelanii cu privire la felul în care liberalii își conduc politica de alianțe acelor publiciști și comentatori care fie că au lăudat, fie că nu au deplîns ori criticat alianța PDL-PSD în 2008/9. Nu voi înțelege de ce PDL și Traian Băsescu - atît de vajnici apărători ai dreptei și adversari ai comunismului - s-au putut alia la guvernare cu PSD și PC în aplauzele galeriei, iar PNL ar trebui să rămînă pe veci într-un ghetou politic fără ieșire. Poate facem o listă a celor care au lăudat, sau măcar scuzat, alianța cu PSD, Iliescu, Geoană, Ponta, Năstase, despre care dl Băsescu declara că-i împlinește un vis, și îi silim să tacă acum din gură.
Al doilea: știu că există și persoane de bună credință (tot mai puține, mă tem), care chiar suferă moralmente pentru aceste combinații electorale pe care nu le acceptă. Prea puține dintre aceste persoane chiar au militat în sau măcar alături de PNL, cei mai mulți, de ambe sexe, sînt foști sau actuali simpatizanți ai AC, dintre cei care strigau cu înflăcărare în Piața Universității "noi NU sîntem partide". Pe aceștia îi rog prietenește să înceapă prin a reînvăța aritmetica din cl. I-IV, iar apoi să răspundă clar și concis la următoarea întrebare: cîtă vreme, de 20 de ani, electoratul - adică și noi - refuză să voteze masiv pentru un singur partid - vă amintesc că, încă din 1992, FDSN/ PSD nu a mai controlat decît cel mult 45% din parlament, că, în 1996, CDR conducea cu puțin peste 30%, și că, atît în 2004, cît și în 2008, parlamentul s-a divizat constant în 3 treimi inegale - cum ar proceda ei dacă doresc să nu rămînă pe veci în opoziție?
Dacă îmi răspund corect, răspunsul va fi că PNL e obligat fie să rămînă izolat în opoziție perpetuă, fie să se limiteze la o alianță cu PDL, în vreme ce PDL se poate alia cu oricine - chiar și cu PRM, vezi situația din Consiliul General București.
Ca să nu mai adaug că, în ce mă privește, între Felix Motanul și Popeye Marinarul e doar o diferență de vîrstă.

3 comentarii:

  1. Ce ma uimeste pe mine, este cum se iau aliantele PNL la purecat si criticat si actiunile opozitiei in general de parca de ce fac acestia depinde decizia la guvernare. Hallooo, romani, opozitia nu e la putere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelenta clarificare!
    Habar n-am de unde-or fi aparut brusc atatia purtatori de grija alarmati de starea gastroenterologica a liberalilor -- eu le-as recomanda sa se-ngrijeasca in continuare de hepatologia "ficatilor greu incercati" ai Basescului, ca sa-l citez pe Radu Tudor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte concreta analiza. Ar trebui sa o expuneti public pe canale TV. Cred ca limpezeste apele si le inchide gura latratorilor. Desi, ma indoiesc ca acestia stiu sa si asculte ceva...

    RăspundețiȘtergere