vineri, 9 noiembrie 2012

Campanie USL

Transcrierea declarațiilor președintelui PNL,
Crin Antonescu, făcute cu prilejul lansării
programului de guvernare al USL, ”România Puternică!”
8 noiembrie 2012

”Domnule prim-ministru, domnilor miniștri, domnilor invitați, dragi colegi!
România Puternică’ nu este doar un program de guvernare. România Puternică’ este parte importantă, hotărâtoare, dar parte a unui proiect mai amplu, un proiect național, un proiect de țară, un proiect care nu se poate reduce doar la durata și la mijloacele unei guvernări, un proiect generos și ambițios, sper din tot sufletul în același timp un proiect realist. Un proiect pentru o națiune, România Puternică’!
Oamenii care, din diverse motive pe care nu are niciun rost să le discutăm acum, ne spun în ultima vreme mai intens că e o mare rușine să vorbești de națiune, de proiect național și mai ales să faci asta privitor la România. Ești comunist, retrograd, protocronist, antieuropean, antiamerican și așa mai departe. Nu cred, sunt chiar convins că nu e așa.
Ascultați-l pe președintele SUA, ascultați cum mesajul său, atunci când întreaga lume îl privește, mesajul său urbi et orbi’ are în miezul său discursul despre forța și destinul națiunii americane. Când? Acum 50 de ani, acum 100 de ani, acum 20 de ani? Nu, ieri, președintele reales al SUA, Barack Obama.
Știm cu toții pe planetă că nu sunt doar vorbe frumoase. Priviți cum, de ani buni, cu coerență, cu tenacitate, cu metodă, Germania își construiește și reușește rolul incontestabil de lider al Europei, în interiorul spațiului comunitar, prin intermediul mecanismelor, valorilor și instituțiilor europene. Priviți orice dezbatere, nu numai în alegeri, orice dezbatere majoră în Franța, nu numai în alegeri, orice dezbatere majoră în Franța și o să vedeți cum, sub Sarkozy sau sub Hollande, Franța politică se dedică efortului de a păstra, de a construi, de a reconstrui un statut major.
Uitați-vă cum în Spania se dă o luptă pentru păstrarea unui echilibru și unei formule statale și naționale care a făcut din această țară 20 de ani cel mai de succes model din Europa.
Uitați-vă la drama actuală a Greciei. Națiunea, interesul național sunt oare proiectele pentru națiuni desuete? Nu cred. Globalizarea nu a făcut din oameni mașini, din indivizi cifre statistice și în niciun caz nu a făcut din națiune o amintire sau o iluzie.
Slavă Domnului, națiunile moderne, civilizate, democratice nu mai fac războaie între ele, dar există foarte multă competiție. Slavă Domnului, națiunile moderne, civilizate, democratice nu mai exclud și nu mai discriminează, dar națiunile mari, moderne integrează. Slavă Domnului!
La masa Uniunii Europene, la masa lumii se cooperează, dar se cooperează între națiuni care își armonizează interesele, nu și le neagă, nu și le uită, nu și le desființează. Are și România dreptul de a face o politică națională, are clasa politică românească obligația fundamentală de a identifica mereu, de a formula și reformula și de a servi pe durată interesele naționale ale României? Fără niciun fel de îndoială, nimeni nu neagă asta! Toată lumea te respectă dacă faci asta, cu excepția unor oameni din interiorul României.
Problema noastră este că într-o țară pe care o vrem puternică și dacă o vrem puternică, aceste lucruri nu pot fi făcute decât de politicieni, așa cum sunt ei, cel mai adesea mediocri, cel mai adesea ratând întâlnirile cu momente importante, cu toate cele care au fost și sunt în continuare descrise într-o tânguială nesfârșită și nefolositoare, chiar dacă, în bună parte, justificată. Nimeni nu poate face aceste lucruri în afara noastră, a noastră a celor care facem politică. Nici cele mai strălucite minți ale țării, nici Academia, nici Patriarhia, nimeni, asta este obligația politicienilor, de asta și pentru asta există politicieni.
Și atunci, iată de ce România Puternică’ este un proiect care trebuie să dureze, este un proiect care, până una alta, trebuie să înceapă. Cei care am gândit, cei care am construit, am născut, am crescut Uniunea Social Liberală, noi, cei de aici și încă mulți alți colegi de-ai noștri nu am gândit-o și nu am făcut-o doar pentru că în România cineva trebuia să se opună unui regim din ce în ce mai aberant, unui partid din ce în ce mai stat și unei degenerate și generalizate spolieri a acestei țări. Sigur că asta era o urgență, dar nu am făcut-o numai pentru asta, nu am făcut-o numai pentru a câștiga o victorie politică pentru partidele noastre.
Am făcut-o pentru că în România este nevoie de o construcție care să spargă ciclul nefericit și sterp al guvernării care se războiește cu trecutul, al guvernării care se războiește cu opoziția și al guvernării care  caută compromisul cu momentul, uitând durata. Axul originar al acestei construcții politice reunește în fond marele partid de stânga, așa cum s-a construit și cum a evoluat el în România după 1990, și singurul partid autentic de dreapta, PSD – PNL, evident împreună cu PC, după aceea cu toți cei care ni s-au alăturat.
Și asta este șansa pentru ca în România, în această guvernare să începem o construcție ale cărei elemente fundamentale să dureze. Îmi doresc să avem puterea să aplicăm acest program, să facem în întregime acele lucruri despre care colegii mei, în frunte cu primul ministru v-au vorbit și să începem, pentru că e foarte important, lucrurile la care s-a făcut referire.
Îmi doresc să avem o guvernare reușită din această perspectivă, îmi doresc să așezăm sistemul politic românesc, în principal prin modificarea Constituției, pe baze solide, funcționale, democratice cu adevărat, până la capăt, și echitabile. Îmi doresc ca noi, Uniunea Social Liberală, să dăm un președinte care să nu mai fie al USL, ci să fie al României și îmi doresc ca atunci când vom încheia guvernarea să putem pleca în competiție electorală, aceste partide care astăzi suntem împreună, cu siguranța că indiferent care dintre noi va câștiga și va guverna în ciclul următor, lucrurile esențiale vor rămâne, pentru că le-am făcut împreună.
Asta înseamnă, cred, în mod esențial o construcție pentru durată, o construcție pentru un proiect de o asemenea anvergură și asta înseamnă cu adevărat ca după guvernarea nostră împreună să rămână ceva. Sigur că toți așteptăm cu febrilitate și ne zbatem, cum o facem de atâția ani, acum, în campania electoală care începe mâine și este foarte important rezultatul acestor alegeri din 9 decembrie, dar marea bătălie începe abia după aceea.
Avem în fața acestei bătălii câteva certitudini, încerc să le rezum. Știm cu siguranță cine va fi primul ministru, va fi domnul Victor Ponta. Știm cu siguranță că USL își va menține angajamentele față de alegători și angajamentul său interior, între forțele politice componente, până când aceste lucruri vor fi realitate. Știm, de asemenea, cu cine ne batem și știm că acest adversar este unul mai puternic, mai perfid, mai greu de bătut decât sunt astăzi oponenții politici.
Știm, sper, că o bună parte din acest adversar își face loc uneori în propriul nostru comportament, în propria noastră mentalitate, în propria noastră acțiune. Noi, liberalii, și cred că nu numai noi, spunem, de obicei, că nu există oameni providențiali, că nu există soluții providențiale. Am spus și eu, multă vreme. Acum cred că există oameni providențiali, cred că există soluții providențiale. Problema noastră este că nu îi avem printre noi. Poate că oameni providențiali există, dar noi trebuie să înțelegem că nu avem, nu suntem niciunul dintre noi un om providențial, că n-am dat niciunii dintre noi o soluție providențială, că am dat acest program cu soluții normale, aproape banale, dar în care extraordinară ar fi și sper să fie capacitatea de a le aplica, să fie capacitatea de a rămâne consecvenți cu aceste angajamente. Iată ce putem să facem împreună.
Sper că nu sunt singurul care m-am debarasat, chiar dacă am făcut-o cu neplăcere, de ultima urmă de romantism în materie de politică. Nu mă păcălesc pe mine însumi, nu vă păcălesc pe dumneavoastră și nu vrem să păcălim pe nimeni dintre cetățenii acestei țări, care e clar că la 9 decembrie vor arăta că suntem, acum, singura lor speranță. Nu vrem să păcălim pe nimeni. Nu suntem nici providențiali, nu suntem nici extraordinari, nu suntem, poate, mulți dintre noi, nici măcar atât cât societatea românească de azi ar merita, dar trebuie să adunăm toate resursele din noi, dacă vrem să înțelegem că noi, aceștia, așa cum suntem, cu bune, cu rele, suntem singurii care putem măcar începe acest proiect.
Pentru asta nu e suficient doar să nu furăm, pentru asta nu e suficient să nu mințim, știți bine că nu e ușor, nici măcar atât, pentru asta nu este suficient să fim harnici, pentru asta mai trebuie ceva și deși nu îmi plac cuvintele mari, atunci când le spun eu, nu găsesc alt cuvânt decât acela de sacrificiu. Nu trebuie să sacrificăm altceva, nu trebuie să urmăm o altă cale a sacrificiului, decât înțelegând că atunci când suntem descurajați, nu e nimeni care să ne încurajeze, pentru că noi suntem politicieni, pentru că ne-am asumat misiunea de a-i încuraja noi pe alții, pentru a găsi în noi tăria de a-i încuraja noi pe alții, de a le da încredere altora.
Trebuie să găsim tăria ca atunci când asupra noastră, cum se întâmplă cu fiecare dintre noi, se revarsă insulte, se revarsă calomnii, se revarsă nedreptăți, să rezistăm la acestea, să ne ridicăm atunci când cădem, pentru că suferința noastră este oricum mai mică decât a celor pentru care, în numele cărora și împreună cu care noi trebuie să facem România aceasta puternică.
Știu că oamenii capabili de sacrificiu nu au fost niciodată foarte mulți, au fost mai puțini. Admit că aceasta este o idee de dreapta, dar este o idee de stânga sau compatibilă cu stânga că acești oameni, puțin capabili de asta, numiți elite, trebuie să lucreze pentru toți ceilalți, buni sau răi, puternici sau slabi. România e compusă din toți. România împreunează definitiv genii și analfabeți, oameni de caracter și prostituați perpetui. România ne adună pe toți și noi, ca politicieni, trebuie să lucrăm pentru proiectul unei națiuni, care să-i ducă mereu pe cei mai buni să lucreze și în numele celor mai slabi. Eu cred că putem să facem mult din toate aceste lucruri. Am toată încrederea în colegii cu care am pornit. Cred că toată lumea știe că deja această coaliție, deși alcătuită din partide vechi și foarte vechi, că această coaliție, deși alcătuită din oameni, în mare majoritate oameni politici vechi și foarte vechi, parcă-parcă a arătat câteva lucruri noi. A arătat lideri care se apără unii pe alții și nu se înfundă prin intrigi unii pe alții, a arătat formațiuni politice decise să identifice, să evalueze și să fructifice resurse ale acestei națiuni umane, înainte de toate, naturale, de oportunitate.
România puternică este România în care cetățeanul român va fi întrutotul liber, liber în sensul nivelului de trai, liber în sensul accesului la educație, sănătate, ordine publică de bun nivel, liber și puternic în sensul conștiinței că aparține unei națiuni conduse de oameni, care înțeleg și servesc interesul național. Ne vedem pe 10 decembrie alături de Guvernul Ponta! Doamne ajută!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu