vineri, 7 septembrie 2012

Emil Constantinescu, pentru Tageszeitung:

”Am ales să vorbesc în semn de solidaritate cu cei 7,5 milioane de români”

"Foarte grav este faptul că Băsescu a reuşit să atragă de partea sa intelectuali de marcă şi i-a transformat în agitatori fanatici"
 
Autor: ISTVAN DEAK
5 septembrie 2012 – 18:16
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu vorbeste despre conflictul din Libia, intr-un interviu acodat cotidianului Jurnalul National, in Bucuresti
 
Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, analizează, într-un interviu acordat cotidianului berlinez Tageszeitung, situaţia politică de la Bucureşti. Constantinescu îi mărturiseşte jurnalistului William Totok că "ura s-a reaprins” în România în urma "deciziei politice” a Curţii Constituţionale a României (CCR) de a-l repune în funcţia prezidenţială pe Traian Băsescu. "Decizia CCR de a invalida referendumul este un abuz care creează premisele unui precedent periculos la adresa statului de drept şi a democraţiei din România şi din interiorul Uniunii Europene. CCR a luat o decizie politică de partid care a anulat voinţa majorităţii alegătorilor. Un număr de 7,5 milioane de oameni, adică 87% dintre cei prezenţi la urne, au optat pentru debarcarea preşedintelui. Doar 900.000, însemnând 13%, au votat pentru rămânerea sa în funcţie”, spune fostul preşedinte Emil Constantinescu.

CCR, aservită
El îl acuză pe Traian Băsescu că şi-a numit oameni apropiaţi în fruntea CCR: "Curtea Constituţională a fost transformată într-o organizaţie politică de Traian Băsescu. Posturile în CCR au fost oferite unor persoane de o moralitate îndoielnică, complet necalificate pentru o asemenea funcţie. Cel mai bun exemplu este numirea de către Băsescu a preşedintelui CCR Augustin Zegrean, un simplu avocat de la o firmă obscură dintr-un oraş de provincie. În mandatul meu, preşedinte la CCR a fost Mihai Lucian, membru activ la revolta anticomunistă, doctor în drept şi profesor universitar. În funcţie au urmat alţi profesori extrem de calificaţi. Sincer, mi-e greu să vorbesc despre toate aceste lucruri.”

Cineva trebuie să vorbească
Emil Constantinescu mărturiseşte că a luat decizia de a rupe tăcerea pentru ca în ţările europene să se audă şi o versiune diferită faţă de cea propagată de oamenii fostei puteri. "Am ales să vorbesc în semn de solidaritate cu cei 7,5 milioane de români, a căror voce a fost anulată, şi din mâhnirea pe care mi-o provoacă declinul instituţiilor statului de drept pentru care am militat în perioada de tranziţie postcomunistă. Fac aceste afirmaţii în speranţa că vocea mea va fi auzită şi în Germania şi la Bruxelles, acolo unde realităţile societăţii româneşti sunt ignorate cu aroganţă şi dispreţ”, a declarat Constantinescu pentru Tageszeitung.

Lovitură de stat? Aiurea!
Chestionat pe tema "loviturii de stat din România”, lansată în mai multe medii occidentale, Constantinescu respinge ferm această ipoteză. "Cine deţine noţiuni minime de cultură politică ştie că o lovitură de stat înseamnă o schimbare neprevăzută a Constituţiei, neiniţiată de un Parlament, ci de o minoritate pregătită de luptă. În România nu a existat nici minoritatea, nici intervenţia Armatei care să se opună dorinţei unei majorităţi. Suntem profund îngrijoraţi că presa din Vest a preluat această ideea lansată de preşedintele suspendat şi de susţinătorii săi. Este incredibil modul în care sunt atacaţi opozanţii preşedintelui Băsescu”, a spus Emil Constantinescu.

Reacţia UE i-a lăsat gust amar
Fostul şef de stat recunoaşte că reacţia UE pe tema evenimentelor din România i-a lăsat un gust amar. "Reacţia UE, aşa cum a fost formulată, ar putea duce la o pierdere a încrederii în instituţiile europene. Şi asta tocmai la acei oameni care au militat pentru valorile şi principiile Uniunii Europene. Acest lucru mă afectează şi pe mine. Dezvoltarea mea socială şi politică a fost influenţată după 1990 într-o mare măsură de şcoala creştin-democrată germană a Fundaţiei Konrad Adenauer şi Hans-Seidel. Dezamăgirea este cu atât mai mare, cu cât primului preşedinte democrat de după Revoluţie din estul şi centrul Europei nu i s-a prezentat o Europă în care o comisie exercită o presiune pentru invalidarea deciziei unui popor. Interesul Comisiei Europene pentru situaţia din România s-a limitat la informaţii din tabăra prezidenţială. Nu au solicitat o opinie şi părţii adverse”.

Băsescu a scindat populaţia
Cât despre mandatul lui Traian Băsescu, Emil Constantinescu nu are tocmai cuvinte de laudă. "El a indus o scindare a societăţii româneşti şi o evaporare a atitudinii solidare din perioada integrării în NATO şi UE. Asta a dus la renaşterea suspiciunilor, a intoleranţei şi a urii în societatea românească, care a cauzat inclusiv scindarea anumitor familii. Încrederea în instituţiile statului a scăzut considerabil. Foarte grav este faptul că Băsescu a reuşit să atragă de partea sa intelectuali de marcă şi i-a transformat în agitatori fanatici. Disputele din politica românească nu se pot încheia. Referendumul a fost doar o rundă intermediară. Conform sondajelor de opinie, forţele antiprezidenţiale se vor impune la alegeri cu peste 60% dintre voturile exprimate. Este destul de dificil de prezis cum se va desfăşura conflictul dintre preşedinte şi popor. Să sperăm că paşnic. Şi să sperăm că partidele populiste, antieuropene nu vor beneficia de încurajări”, a încheiat Constantinescu pentru Tageszeitung.

Tageszeitung mai scrie că la alegerile parlamentare din decembrie, USL porneşte drept mare favorită urmând să obţină 62% din voturi, în timp ce PDL se situează doar la 18% în opţiunile alegătorilor. Cotidianul german prezintă imagini de la protestul anti-Băsescu şi notează la explicaţia foto: "Protest la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Adversarii săi l-ar vedea cu drag în lanţuri”.(deak.istvan@jurnalul.ro)
 

Un comentariu:

  1. SALUTARI DIN ABSURDISTAN sau SAPTE MOTIVE PENTRU CARE REFERENDUMUL DIN VARA E PERFECT VALID: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2012/09/09/salutari-din-absurdistan-sau-sapte-motive-pentru-care-referendumul-din-vara-e-perfect-valid/.

    (Pentru a accesa linkul de mai sus, hasurati-l cu albastru, tinand apasat butonul din stanga al mouse-ului. Pe urma, apasati butonul din dreapta. In final, dati click pe "Go to Webb Address", apasand oricare din butoane.)

    RăspundețiȘtergere