Un aparat excelent de propagandă, în frunte cu filosoful Seneca, preceptorul tînărului Nero, a izbutit să desfigureze chipul predecesorului acestuia, Claudius - un împărat înțelept și un excelent administrator al Imperiului - și să facă din succesorul lui o mare speranță, pe cît de iluzorie, pe atît de exaltată. Cînd Seneca a fost silit de fostul său discipol să-și curme viața, aceste iluzii s-au destrămat definitiv, dar, pe urma lor, au rămas scrieri abundînd de elogii care se dovediseră a fi o imensă eroare Posteritatea a încercat să lămurească lucrurile vorbind de cei cinci ani de început ai domniei lui Nero, quinquennium Neronis, ca de o epocă de aur, despărțită printr-o cezură irevocabilă de anii "negri" care au urmat.
Tot astfel, posteritatea lui Ceaușescu încearcă să ne convingă de mai bine de 20 de ani că ar fi existat doi Ceaușești antinomici, cel care refuza să participe la invadarea Cehoslovaciei și cel al cărui nume se scria nu cu oi, ci cu trupuri de copii, pe stadioanele patriei. Îmi pare foarte bine că președintele Băsescu, care ne-a amețit, și direct, și prin vocea trabanților săi, cu eminenta sa calitate de autor unic al condamnării comunismului, declară acum că, dacă Ceaușescu ar fi rămas președinte doar 10 ani (cum este el însuși silit de împrejurări să rămînă) ar fi fost un mare președinte al românilor.
Dincolo de crasa ignoranță (Ceaușescu a devenit președinte abia în 1974), președintele Băsescu se dovedește a fi ceea ce știam că este, anume un alt concurent al lui Ceaușescu, similar cu mult hulitul Ion Iliescu - și el convins că primii zece ani ai lui Ceașcă au fost ani de glorie.
Pe acest fundal, glorificarea lui Păunescu ca mare poet național nu are de ce să ne mire. Mă pregătesc (dacă o să-l mai apuc) de șocul inevitabilului epitaf pompos pentru marele cineast național Sergiu Nicoalescu.
În ultimă instanță, înțeleg că românii nu consimt să renunțe la iluziile anilor '60, oricum s-ar numi acestea. Noi, cei foarte puțini la număr, care preferăm de departe lui Păunescu pe Gellu Naum, Șt. Aug. Doinaș sau Șerban Foarță, și recunoaștem în parțiala liberalizare din 1965-1971 o abilă operație de propagandă - care, spre veșnica noastră umilință, ne-a păcălit atunci, și pe noi, nu doar Occidentul - noi, o biată minoritate lucidă și patetică, nu avem de fapt nicio șansă.
Iar atunci cînd Seneca va fi condamnat la moarte, nimeni nu se va răscula.
PS Încerc să-mi imaginez cum ar fi reacționat unii și alții dacă Emil Constantinescu ar fi declarat public că primii zece ani de ceaușism au foat ani de glorie! Oricît ar fi de imposibil să-i atribuim o idee cu care e în profund dezacord, faceți totuși un efort de imaginație - comparabil, pînă la urmă, cu acela care l-a transformat pe Băsescu în luptător contra corupției.
Este o falsă impresie...
RăspundețiȘtergerePoporul român nu la mormântul poetului Adrian Păunescu se duce, ci la mormântul textierului Adrian Păunescu. Asta pentru că poporul român nu l-a citit pe poetul Adrian Păunescu, ci doar a ascultat melodii folk pe versuri de textierul Adrian Păunescu. Poporul român a auzit de Adrian Păunescu nu citind recenzii din România literară sau Contemporanul, ci văzând la televizor Cântarea României şi imagini de la spectacolele cenaclului Flacăra...
Craiovenii îl ştiu, pentru că ţinea cu "Ştinţa" şi i-a compus imnul...
...Altfel, omul a scris tone de maculatură, din care răsar şi poezii adevărate. Este un poet onorabil, a fost un om execrabil. Toată maimuţăreala naţională din jurul morţii sale este meritată: a fost el însuşi un mare cabotin!... "Maneliştii" culturii la moartea lui Adrian Poetul-Minune!...
Doamna Zoe Petre,
RăspundețiȘtergereN-am sa vorbesc de omul politic A. Paunescu(nu ma intereseaza nu dau nici 2 bani pe nici unul dintre politicieni) ci de POETUL, PATRIOTUL si OMUL A. Paunescu. Sa stiti ca in Iasi au fost multe spectacole ale C. Flacara (contrar celor afirmate de d-voastra) la care am participat si eu. D-voastra ati fost la vreun spectacol ca sa-l puteti critica? Salile arhipline erau supraveheate de militie si securitate. Era normal sa inceapa spectacolul cu strigarea unor lozinci, altfel nu ar mai fi existat aceste spectacole. Dar apoi pe tot parcursul noptii erau cantati toti eroii neamului nostru. Datorita lui i-am iubit mai mult pe acesti eroi decat ni-i insuflase scoala. D-voastra ca profesor de istorie macar acest lucru ar fi trebuit sa-l apreciati. Nu pot sa uit la cutremurul din 1977 poemele care apareau scrise de Paunescu zilnic in care relata tot ce se petrecuse cu o zi inainte, cu o durere imensa in suflet...a stiut sa fie alaturi de poporul sau. Publicul telespectator va cunoaste din perioada cand a fost presedinte E. Constantinescu..si drept sa va spun n-am auzit macar o singura persoana sa va aprecieze (cu toate ca mediul in care imi desfasuram activitatea era numai de intelectuali), probabil ca oamenii simpli nici nu stiu de existenta d-voastra. Doamna, cine sunteti d-voastra sa spuneti ca e o tampenie fara limite sa fie comparat Paunescu cu Eminescu??? Daca asa simt milioane de oameni la care opera lui Paunescu a mers direct la sufletul lor ar trebui cel putin sa-i respectati. Puteati sa spuneti ca e parerea d-vostra si era altceva...sau poate sunteti singura (sau inca vreo 2-3 pers) care detineti adevarul absolut. E o mare rusine ca in aceasta tara oamenii de valoare sunt judecati prin prisma politica. Acesti oameni ar trebui respectati indiferent de ce regim politic este. Sunt mandra ca sunt romanca, DOAR ptr. ca Paunescu a fost tot roman...imi pare rau dar nu acelasi lucru pot sa-l spun si despre d-voastra...