Stimate domnule Marius Oprea,
In sfarsit, premierul Emil Boc si-a luat inima in dinti si a anuntat oficial ce se hotarase, in spatele usilor inchise, inca de acum un... an. Este o decizie ce trebuie acceptată, căci, indiferent cand si cum a fost luata, tehnic vorbind, ea nu încalcă prin nimic prerogativele pe care le are premierul:
Monitorul Oficial nr.133 de sambata, 27 februarie 2010 :
-eliberarea lui Marius Oprea din functia de presedinte exceutiv al IICC;
-eliberarea lui Dinu Zamfirescu din functia de presedinte al INMER ;
-numirea lui Ioan Stanomir in functia de presedinte executiv al IICC+INMER;
-numirea lui Vladimir Tismaneanu ca presedinte al Consiliuuli stiintific al IICCR+MER;
-eliberarea lui Marius Oprea din functia de presedinte exceutiv al IICC;
-eliberarea lui Dinu Zamfirescu din functia de presedinte al INMER ;
-numirea lui Ioan Stanomir in functia de presedinte executiv al IICC+INMER;
-numirea lui Vladimir Tismaneanu ca presedinte al Consiliuuli stiintific al IICCR+MER;
Ce credem despre cele intamplate este cu totul altceva.
Eu, unul, cred că este bine ca azi lucrurile sunt recunoscute public: un matrapazlac de proportii este asumat in chip deschis, intra in istorie prin Monitorul Oficial și devine o mărturie a timpului.
Cand existenta unui institut ce se va putea ocupa si de porcariile comise in numele Comunismului, si de gainariile savarsite in numele monopolului asupra Anticomunismului, istoria IICCR in drumul lui spre IICC+INMER va constitui un exemplar studiu de caz. Sigur, o rescriere de tip rollerian a acestui episod ramane posibila oricand, numai ca de data aceasta dreptul la memorie este mai putin ingradit decat in alte timpuri.
Nu este greu sa-mi imaginez cum va simti in aceste momente si cat de dezamagiti sunt atati dintre colegii dumneavoastra de institut.
Ati sperat ca in Romania dictatul de tip stalinist nu se mai poate repeta. V-ati inselat.
Ati sperat ca oameni ce scriu despre valorile democratiei si cele ale unei societati deschise nu se pot preta la trafic de influenta. V-ati inselat. Pot.
Vi s-a reprosat, printre altele, ca vi s-a intins o mana si ati refuzat-o. Cum mana ce vi s-a intins nu era una a negocierilor ci una a dictatului, ati procedat corect respingand-o.
Vi s-a intins o mana spre a o saruta. Istoric fiind, ati stiut care sunt riscurile de a refuza sarutatul mainii respective.
Ati preferat sa va asumati riscul de a fi pedepsit. Ati fost.
Daca ati fi acceptat sa sarutati mana, ar fi urmat cererea de a saruta si papucul. Prin acest refuz, ati devenit atipic locului si momentului. Nu-i putin.
Din nefericire, aceasta este calitatea statului de drept in Romania de astazi. Cat va trece pana ca ea sa ne aduca in zona respectabilitatii, nimeni din noi nu poate banui.
Curaj, fruntea sus si multumiri pentru tot ce ati reusit sa faceti!
Dorin Tudoran
Scrisoarea d-lui Tudoran este un document exceptional, dar n-am naivitatea sa cred ca ea va avea vreun efect asupra acelei mari parti din societatea civila care doarme in bocanci sau cu carnetul de membru PD sub perna.
RăspundețiȘtergereIn rest, am omis sa va felicit pentru premiul luat la concursul Blod de blog. O fac acum.
Poate că astfel de posturi ar trebui ocupate de oameni care nu sunt numiţi politic.
RăspundețiȘtergereOricum, cred că PNL ar trebui să le susţină, în continuare, cercetările.
Marius Oprea nu a fost o numire politică: el și-a dat doctoratul cu o teză despre Isotria Securității, a publicat mai multe cărți și o mulțime de studii din acest domeniu, așa că nu poate fi considerat defel un oarecare membru PNL care a primit un post.
RăspundețiȘtergeremarea problemă este acum aceea că Institutul este privat de atribuțiile care îi dăreau identitate.
În fine, nu înțeleg cum ar trebui PNL să susțnă noul institut: banii vin - sau nu - de la guvern, iar competența e proprie membrilor institutului. Ce să facă PNL ca să-l sprijine?
@ Zoe Petre
RăspundețiȘtergereStimată doamnă,
Văd că mă percepeţi ca un comentator rău-voitor din moment ce-mi înţelegeţi astfel scrisele.
Eu nu am spus că domnul Marius Oprea este politician şi nici că domnia sa nu are o capacitate potrivită pentru postul pe care l-a ocupat. Eu spun că numirea domniei sale a fost făcută politic, pe vremea când PNL-ul deţinea puterea acestor numiri, este deci "omul pnl-ului", după cum noii numiţi sunt "oamenii pdl-ului", deşi nu cred că sunt membrii de partid.
Eu nu am nimic nici cu vechii, nici cu noii, directori, problema mea este că aceşti oameni fac şi dezvoltă istorie precum se scria pe timpuri letopiseţul... cu dragoste de şef. Problema mea este că atunci când dragostea de şef nu (mai) există, ucazul de sus pune în loc pe altul cu dragoste de şef. Nu este permis ca istoria să fie influenţată politic.
Eu spuneam că astfel de posturi ar trebui să se ocupe prin concurs şi să nu poate fi apoi schimbaţi de care cum se schimbă la guvern.
Relativ la sprijinul PNL, nu mă refeream la sprijinul institutului respectiv, ci la sprijinul cercetărilor efectuate de domnii Oprea şi Zamfirescu.
PSD are Institutul Ovidiu Şincai, PD-L are Institutul de Studii Populare. Probabil că şi PNL are un astfel de Institut organizat (conform legii) sub tutela sa? Dacă da, în cadrul acestui institut cei doi îşi pot continua cercetările relative la comunism fără să le bage PD-L-ul pumnul în gură.
@ Zoe Petre
RăspundețiȘtergereMa intreb cata lume a citit cartea lui Marius Oprea "Sase feluri de a muri"?
Nu spun cine a scris prefata cartii.
O zi buna!
Mulţumesc pentru publicarea comentariului. :D
RăspundețiȘtergere