marți, 2 februarie 2010

Economii la cel mai înalt nivel.

Congresul a decis: pentru a face economii - masive - în administrație, urmează să delocalizeze funcția de președinte al SUA. Dl. Gurvinder Singh, născut în SUA din părinți indieni, și stabilit apoi la Mumbai (India), a acceptat să preia toate sarcinile administrației prezidențiale contra unui salariu lunar de 320$, fără asigurare de sănătate, economisind astfel statului american cca 7 trilioane în următorii 3 (+ 4?) ani.
Pornind de la acest exemplu, putem imagina o mișcare similară în România: suplinitorul președintelui Băsescu și al administrației acestuia poate foarte bine să cumuleze și funcția dlui Boc, a guvernului și a aparatului central (ca să fim ca în SUA, unde președintele e și Prim Ministru). Evident, suplinitorul va primi un singur salariu - de suplinitor (cu studii superioare) la clasele V-VIII.

3 comentarii:

  1. @ Zoe Petre

    Stimată doamnă,

    Cred că ar fi interesant să aflăm şi noi care sunt cheltuielile reale ale Palatelor puterii în România, cât cheltuiesc pe suc, pe cafea, pe aspiratoare, pe perdele (că îmi aduc aminte de atacurile la ministrul Turismului)...

    De Crăciun observam cum premierul are în spate un ditamai bradul plin de globuri şi beculeţe. Nici nu mi-am revenit bine din uimirea mea relativă la lipsa de austeritate, că am văzu şi la Parlament unul asemănător. Cum să-l cred eu pe premier că nu sunt bani când se deplasează cu ditamai coloana plină de maşini de lux.

    Eu nu mi-aş dori o "făcătură" de austeritate, precum maşina Dacia pe care domnul Băsescu o scoate la plimbare când merge la hipermarket cu poporul şi pentru popor, mi-aş dori un vaccin cu bun simţ făcut liderilor României.

    Pe mine mă roade că marii intelectuali ai României nu locuiesc în case de tip conac, cu servitori şi maşină la scară, pentru că societatea românească ar trebui să le întoarcă o răsplată pentru ceea ce fac pentru ţară, în schimb oferă aceste facilităţi pentru nişte neica nimeni care mimează politica pe plaiurile dâmboviţene şi care se înfig să ia fără să ceară cuiva acest drept. Ceva nu se leagă.

    NIMENI nu ar trebui să facă politică pentru a câştiga un salariu sau a locui într-o vilă de protocol cu maşină şi şofer.

    RăspundețiȘtergere
  2. Experiența istorică arată că acei demnitari care fac politică "cu bani de acasă" sînt cei mai abuzivi, ei nu depind de stat, ci au sentimentul că statul depinde de ei. Aveți dreptate, nu ar trebui să facă nimeni politică pentru o vilă de protocol, dar natura umană nu e (încă?) cu totul angelică. Aristotel scria, acum 2500 de ani, că oamenii vor să conducă cetăți fie pentru foloase, fie pentru onoare. Standardul de viață asigurat - nu persoanei, ci reprezentantului nației, nu mă deranjează; cei mai mulți sînt votați de zeci de mii de concetățeni, dacă nu de milioane, ca în cazul președintelui României.Chiar dacănu mă număr printre aceștia, nu cred că un șef de stat ar trebui să doarmă în gară (sau în port, dacă veni vorba).
    Intelectualii autentici au ales altceva în loc de semnele materiale ale rangului; orgoliul lor e cu mult superior, așa că ar trebui să nu le pese de fleacuri. Stalinismul îi dota cu vile și mașini, dar le cerea în schimb supunere. Nimic nu e gratuit.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Zoe Petre

    Stimată doamnă,

    Am avut, până acum, trei şefi de stat post revoluţionari. Este evident că unii au dorit mai multe de la această funcţie decât alţii, este îndeajuns să urmărim evoluţia averii.

    Am avut, până acum, nouă premieri post revoluţionari. Şi la ei este evident că unii au beneficiat mai mult decât alţii de funcţie, este îndeajuns să urmărim deciziile în interes propriu.

    Eu nu spun să vină politicienii cu banii de acasă, nu sunt absurd, ci să vină cu demnitatea de acasă şi cu dorinţa de a fi demnitar. Un demnitar care câştigă o mie de euro pe lună este indecent dacă apare cu un costum de 15.000 de euro sau o geantă de 5 mii de euro. Sigur că da, în viaţa privată, ca om de afaceri, poate să aibă 100 de ceasuri de aur cât timp îşi face banii legal, dar ca funcţionar este dizgraţios să-ţi afişezi ostentativ averea.

    În momentul în care politica negociază ceea ce face prin prisma contului din bancă, actul de conducere politic nu mai are o valoarea pozitivă.

    Nici nu am spus că şefii de stat şi reprezentanţii aleşi sau numiţi ai românilor, să doarmă în gară sau să meargă cu metroul. Pe de altă parte, nici nu poţi striga în gura mare românului să strângă cureaua, să anunţi şomeri şi pe urmă să spui că maşina Jeep are deja 5 ani de zile şi reparaţiile costă scump... este nevoie de un Jeep nou (cum am auzit eu un ministru la preluarea mandatului). Trebuie să fie o decenţă în toate şi cred că festivismul, manifestările populare, o campanie electorală extrem de bogată, "cadouri" date electoratului... sunt în acest moment lipsite de decenţă. Mi-aş fi dorit din partea liderilor României la o moderaţie, la o preocupare, la o bătaie pe umăr pentru poporul acesta plătitor de taxe. Dacă nu dai ca premier bani de benzină poliţiei, parcă nu e în limitele bunul simţ să mergi cu un alai de 50 de maşini la o tăiere de panglică.

    Părerea mea.

    PS.
    Poate că totuşi nu mai înţeleg eu decenţa şi bunul-simţ...

    RăspundețiȘtergere