Știați că defunctul Institut Național pentru Memoria Exilului Românesc a fost înființat în 2003 - deci sub guvernarea Iliescu-Năstase - ca instituție
sub înaltul patronaj al MS Regele Mihai, și a fost desființat în 2009 sub guvernarea Băsescu-Boc, eliminându-se astfel o periculoasă concurență?
L-ați auzit pe Cristian Preda explicînd că unificarea INMER cu Institutul pentru Investigarea crimelor Comunismului are drept scop numirea lui Vladimir Tismăneanu ca director al noii instituții? Și că numirea a întîrziat doar pentru a-i da răgaz lui Marius Oprea să se resemneze și să dispară din peisaj?
Piazza Armerina. Mozaic roman cu vînător și rinocer
Tismăneanu e acum în competiție cu Oprea? Dar cine e în competiție cu MS Regele? Sper că nu tot Tismăneanu! Este tipic și pentru Băsescu să lovească de cîte ori poate în personalitățile simbol ale luptei anti-comuniste, și pentru "martorii lui Băsescu" să nu observe (sau să se facă a nu observa) aceste lovituri. Îi întreb pe foștii mei prieteni, azi fideli apologeți ai
realesului violet , cum li se pare faptul că înaltul patronaj al regelui Mihai e uzurpat pe șest?
Este tipic pentru regimul Băsescu faptul că stîrnește dihonie acolo unde poate: între IOCCR și INMER, între Tismăneanu și Oprea, între vechi commilitoni ai anilor '90, azi învrăjbiți pro și anti Băsescu.. Dar rinocerizarea e și în răspunderea fiecăruia dintre noi: cine nu vrea, nu capătă nici coarne, nici copite.
Albrecht Dürer,
Rhinocerus
Orwell spune foarte clar în 1984, "Cine controlează trecutul, controlează viitorul, cine controlează prezentul, controlează trecutul."
RăspundețiȘtergereAm impresia că astăzi se fac eforturi deosebite pentru a albii anumite perioade din trecut şi anumite dosare de "tovarăşi".
Câteodată citesc o informaţie pe un site oarecare, fără să-i dau importanţă, şi, după câteva zile, când contextul devine relevant şi informaţia capătă valoare, ea nu mai poate fi găsită de "goagăl". Cineva controlează amintirea trecutului până, după schema din 1984, ajungem să fim convinşi că trecutul nu s-a întâmplat, este doar o amintire parazită.
Îmi este imposibil să cred că miza este "cine conduce", este evident că întrebarea corectă este Cine Controlează?
Nu stiu ce as mai putea comenta. Adevarul e ca ma si miram ca a mai ramas o institutie fara sef portocaliu (ma rog, abstractie facand cele cateva sinecuri, mai mult de ochii lumii, pentru UDMR, pentru a-l motiva sa ramana la putere).
RăspundețiȘtergerenu cred că o să găsim imediat o instanţă neutră în războaiele mici şi dese care ne hrănesc...
RăspundețiȘtergereTotuşi, destui se doresc rinoceri! Poate pentru estetica cornului frontal...
RăspundețiȘtergereMozaicurile din Piata Armerina sunt absolut formidabile, ca si rinocerul lui Dürer. Dar bietul animal care a inspirat desenul maestrului german a sfarsit-o prost, murind in captivitate, sub ochii unei Europe indiferente si indestulate pentru acele vremuri. Rinocerii de azi n-au nimic din nobilul animal, nici macar sansa de a o sfarsi ca el, pentru ca Europa a ramas la fel de indiferenta.
RăspundețiȘtergere@ ramiromihai
RăspundețiȘtergereRinocerul domnului Albrecht Dürer a ajuns celebru pentru că a fost realizat după o descriere şi o schiţă sumară, FĂRĂ să vadă de fapt animalul ca atare.
Asa e, n-avea cum sa-l vada (pareti la curent cu itinerariul amaratului animal...). Eu cred ca, de fapt, asta inseamna geniu artistic: sa poti reproduce realiatea, fara sa o vezi, sau sa ti-o imaginezi "mai reala" decat este ea, de fapt. Pt. domnul in discutie nici nu conta cat era de indestulata Europa de pe vremea lui, pt ca el facea parte din ea. Deci nu cred ca daca ar mai exista, astazi, egali sau macar comparabili cu domnul, s-ar sinchisi de rinocerii nostri, sau de noi, in general.
RăspundețiȘtergere@ ramiromihai
RăspundețiȘtergereDar şi mai frumos este să faci muzică fără să auzi... o muzică a minţii.