joi, 5 iulie 2012

De la lume adunate - bis


Lovitura de stat (de-o parte); care parte?

by Dorin Tudoran on July 4, 2012
Sâmbătă, 12 mai, a.c., dl Vasile Blaga dădea o declarație edificatoare pentru cum înțeleg Domnia sa și PD-L pârghiile unui sistem democratic:  Poziția PDL este clară: nu votăm niciun guvern din care nu facem parte. Aceasta a fost poziția noastră și in 2007 și in 2008 și aceasta va fi poziția partidului. E drept că nu am văzut programul de guvernare, dar…
Nici un dar, doar clar:  nu (mai) avem acces la ciolan, nu votăm nici un guvern, chiar dacă guvernul s-a schimbat în urma unui vot democratic.
Ambasadorul Statelor Unite în România, dl Mark Gitenstein, nu s-a arătat atunci îngrijorat că al doilea om în stat din România gândește ca un taliban. Probabil că dna Monica Macovei, pe care dl ambasador Gitenstein o consideră singura versiune a Bibliei democrației românești, l-a asigurat că nu există niciun motiv de îngrijorare. Și dacă dna Macovei nu e îngrijorată, nici Washingtonul nu e îngrijorat.


Ieri, marți, 3 iulie, dl Vasile Blaga a fost schimbat din fruntea Senatului, dna Roberta Anastase a fost schimbată din fruntea  Camerei Deputaților iar Curții Constituționale liderii USL i-au trimis un butoi cu praf de pușcă însoțit de un bilet: “În curând, cutia cu chibrituri” .
Dna Monica Macovei a sărit ca arsă: “Oameni, treziți-vă! Suntem în plină lovitură de stat!” Și când dna Macovei e îngrijorată, și Washingtonul e îngrijorat.
Primul care s-a trezit a fost dl ambasador Gitenstein. “Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu orice tentativă de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice ale României”, a declarat, pe bună dreptate, diplomatul american. Numai că nu-mi amintesc ca dl ambasador să-și fi declarat o asemenea îngrijorare, când independența instituțiilor democratice ale României era amenințată de celălalt clan politic.
“În Statele Unite am trecut printr-o experienţă nefericită cândpreşedintele Roosevelt a încercat să modifice componenta Curţii Supreme de Justiţie pentru a-şi numi numai apropiaţii săi, fiind nemulţumit de unele decizii luate de Curtea Supremă/…/A fost o zi neagră într-un mandat prezidenţial de altfel excelent şi va fi o zi neagră în istoria României, dacă se întâmplă acelaşi lucru şi aici”, a adăugat ambasadorul Statelor Unite la București.
Pentru România, nenorocirea este că mandatele dlui Băsescu și lipsa de scrupule a celor din PD-L, aroganța lor au lăsat foarte multe zile negre în calendar și au pavat, cu marmora dlui Videanu, acest codru al răfuielilor personale în numele poporului.
Manipularea sau amenințările la adresa institutiilor D-voastra, în special a instanțelor judecătorești, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci și pentru modul in care Romania este percepută pe piețele financiare”, a ținut să precizeze ambasadorul american.
Are dreptate dl Gitenstein, așa cum avea și când vorbea,  nu tocmai de mult, despre faima de care se bucură corupția endemică românească și indecizia pe care o provoacă în rândul investitorilor stăini. Mă întreb, totuși, dacă dl ambasador n-ar fi putut menționa ceva mai des în anii de mandat Băsescu/PD-L  mesajul despre efectele manipulării și amenințării instituțiilor statului de drept, căci motivele, slavă Domnului!, n-au lipsit.
Una dintre victimele acestui tăvălug își proclamă inocența și declară că nu cunoaște natura acuzațiilor care i s-au adus. Probabil că a măslui numărarea voturilor parlamentarilor, în direct, ca să vadă tot telespectatorul, este o faptă demnă de toată lauda și ziua respectivă una fastă pentru democrație, instituțiile ei și statul de drept. Dna Roberta Anastase e întruchiparea repetentului obișnuit să i se ofere Premiul întâi cu coroniță. Cine-i retrage coronița e dictator.
Interesantă și declarația președintelui Traian Băsescu prin care cere domnilor Victor Ponta, Crin Antonescu, Gabriel Oprea, Daniel Constantin, Kelemen Hunor, “să înceteze imediat, ei şi partidele lor, acţiunile împotriva instituţiilor statului român. Repet, celor nominalizaţi le cer să înceteze imediat acţiunile împotriva staului român.”
Făcând o rocadă între numele expeditorului și numele destinatarilor obținem textul unui apel standard pe care adversarii politici ai dlui Băsescu continuă să-l expedieze președintelui României de foarte mulți ani. Nimic nou sub soare.

Setea de răzbunare a USL este evidentă și subminează multe dintre deciziile ei. Operate “ca la carte” (după ce ar fi fost schimbate regulamentele celor două camere ale Parlamentului), revocările președinților Anastase și Blaga ar fi fost nu doar legitime prin dreptul deținut de o majoritare parlamentară, dar și inatacabile procedural. Deocamdată,în colimator s-au aflat mai degrabă adversari politici și acoliți ai lor decât instituții, dar pașii greșit făcuți toarnă plumb în saboții noii guvernări.
Dacă folosim acum cuvinte foarte mari, comparații absolute, cum ar fi cea cu debutul dictaturii lui Adolf Hitler, mi-e teamă că, atunci când vom avea, cu adevărat, nevoie de termeni exacți de comparație, nu vom găsi decât mii de vorbe obosite de multă vreme.
Continuu să o respect pe dna Monica Macovei, dar, de la o vreme, Domnia sa dă semne că se consideră deja una dintre instituțiile statului. Și când oamenii se iau drept instituții, să nu ne mirăm că instituțiile statului devin victimele oamenilor. Ca să nu mai spun că elanul inițiativelor dnei Macovei menite să conducă la o reformă morală a fost blocat, de multe ori, chiar din interiorul partidului-tată. Și atunci?
Una e o lovitură de stat, alta – o imensă prostie.
Cea de acum este o lovitură de stat de-o parte, altfel ne putem trezi că numai de partea adevărului nu stăm. Războiul câtorva purtat în numele tuturor constituie un act de impostură, oricare ar fi clanurile aflate în conflict.
Nu există manipulare fără vocația unora dintre noi de a fi manipulabili.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu