marți, 14 februarie 2012

Sociopații

Termenul sociopat apare tot mai frecvent în diagnosticul gravelor turburări de comportament caracterizate prin agresivitate și violență. În mod esențial, sociopatul este o persoană incapabilă de empatie. El/ea este incapabil să înțeleagă ce simte altă persoană, să perceapă dureros suferința altcuiva - să com-pătimească. Sociopatul este complet insensibil în raport cu suferința pe care o provoacă. Într-un dicționar de pe Internet am găsit o scurtă povestioară care ilustrează perfect această profundă indiferență față de ceilalți: o femeie și-a ucis o vecină, după care, liniștită, s-a apucat să coacă prăjituri.

Persoanele cu turburare de personalitate antisocială  sunt complet indiferente la nevoile sau la suferințele celorlalți. Ele pot fi violente și agresive, au doar dispreț față de lege și de semenii lor, nutrind un grav complex de superioritate. Totuși, pot avea farmec si prezență de spirit, fiind adesea capabile de a manipula prin minciună sau intimidare.

Caracteristicile comune ale celor cu tulburare de personalitate antisocială sunt:
- mint si fură in mod persistent
- au tendința de a viola drepturile altora dreptul de proprietate, dreptul la integritate și apărare fizică, sexuală, legală, emoțională)
- se caracterizează prin agresivitate, comportament violent, deseori provoacă conflicte
- nu au nici un regret că au facut rău altora
- au adesea un farmec superficial
- sunt impulsivi
- se simt mereu îndreptățiți în raport cu oricine altcineva
- inabilitatea de a-și face sau a menține prieteni

Vă sună cumva cunoscut?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu