marți, 6 decembrie 2011

Prețul corect

Un prieten - economist, ca să garantez exactitatea calculului - îmi scrie că e o rușine să zăpăcim alegerile pentru prețul unei cești de cafea + o apă plată. De acord, el e un tînăr cuminte, eu aș fi zis că e mai puțin decît un whisky mic la DOMNU': viiine băiatu'.
S-ar putea însă ca, pentru PDL, miza să fie ceva mai importantă decît pare la prima vedere, și iată în ce sens. Am fost invitată, duminică, la o emisiune moderată _ excelent - de Elena Vijulie. Celălalt invitat era europarlmentarul Cristian Preda. Moderatoarea l-a întrebat cum se potrivește proiectul ministrului Igaș - comasare + legea electorală așa cum era + o oarecare SPORIRE a numărului de parlamentari - cu insistența președintelui Băsescu și a vîrfurilor PDL în favoarea unui vot uninominal pur cu un singur tur și cu reducerea numărului parlamentarilor. Eu am spus că am impresia că acesta e rezultatul negocierilor cu UDMR, care au cedat în chestiunea comasării pentru a obține menținerea legii electorale și chiar un spor eventual de locuri în parlament. Dar dl Preda a spus ceva cu mult mai interesant: după ce a declarat apăsat că persoanele competente din PDL continuă să susțină votul uninominal fără corecții și parlamentul unicameral, accentuînd emfatic cuvîntul competent, a spus că, deocamdată, urganța era legată de comasarea alegerilor, care trebuie să fie tranșată cu cel puțin 6 luni înainte de data alegerilor locale, adică înaintea vacanței parlamentare; dar că, odată împinsă această dată în toamnă, restul legilor electorale vor putea fi rediscutate, spre a fi modificate în sensul dorit de competenți. Adică - am zis eu - vă bateți joc de cetățeni: întîi vă asumați răspunderea pe legea nemodificată, după care o modificați cum vreți. Dl Preda nu m-a contrazis.
Acuma, la rece, mi-e clar că această strategie înseamnă și o nouă aruncare în derizoriu a ideii înseși de lege, dar si o mișcare tactică de compromitere a UDMR. După ce aceștia vor fi acceptat și comasarea alegerilor, și cine știe ce alte porcării portocalii, se vor trezi subit că bruma de avantaje dobîndite le e șparlită de sub nas more valachico, și că sînt siliți să tacă și să înghită. Sau să spargă coaliția și să plece cu buza umflată, fiindcă despre alegeri anticipate nu se mai poate vorbi atunci cînd alegerile la termen sînt pe-aproape.

Ne tot întrebăm de ce avem atîția delicvenți în pușcăriile Europei: noi îi ținem la guvernare. Sfîntul Augustin spunea că o guvernare fără lege nu e altceva decît puterea unei bande de tîlhari.

Un comentariu:

  1. Într-adevăr, comasarea alegerilor pare a fi un compromis de pe urma căruia udemeriştii cred că vor avea doar de câştigat... În fond, udemeriştii s-au obişnuit să câştige în orice circumstanţe (mai bine zis, cu orice partener de guvernare, căci ei s-au obişnuit să guverneze). Problema e că udemeriştii, uneori, nu văd strategia în ansamblul ei, ci doar avantajele momentane. PDL-ul ştie ce face, vorba aia, are numai "competenţi", nu? Şi soluţia lor e simplă: asumăm + modificăm. Ceaşca de cafea şi apa plată par, din această perspectivă, o sticlă de şampanie foarte scumpă.

    RăspundețiȘtergere