joi, 13 martie 2014

Găsiți trei asemănări

...și măcar o deosebire între cele două grupaje de declarații:


A. 
Din iulie 2012 și pînă azi, Traian Băsescu nu a încetat să califice recompunerea majorității parlamentare și propria lui suspendare drept o lovitură de stat. Spre exemplu, încă la 10 decembrie 2013, Traian Băsescu declara: "USL continuă lovitura de stat inceputa in vară și eșuată, dar acum cu alte metode si chipurile sub sceptrul democrației".Iar în declarațiile sale din ultima săptămînă, el a reluat aceeași temă a "loviturii de stat".

B
Fostul preşedinte al Ucrainei Victor Ianukovici a declarat că se consideră preşedintele legitim al Ucrainei şi nu recunoaşte actuala putere de la Kiev.”Vreau să vă spun că rămân nu doar preşedinte legitim, dar şi comandantul suprem al Armatei. Eu nu mi-am depus mandatul. Nu a mai rămas mult şi mă voi întoarce la Kiev. Ucraina va avea vremuri grele şi probleme social-economice grave”. Ianukovici a declarat nelegitime deciziile luate de Parlament, care a votat destituirea sa si instaurarea unei puteri de tranzitie, într-o declarație transmisa agentiilor de presa rusesti. Principala teză a rămas neschimbată – el rămâne singurul preşedinte legitim al ţării, iar alegerile de pe 25 mari sunt ilegale.

Rusia refuza categoric sa recunoasca orice legitimitate a noilor lideri pro-occidentali din Ucraina, ajunși la putere dupa trei luni de proteste care au dus la fuga presedintelui Ianukovici, cu prețul a 100 de morti in februarie. "Tot ceea ce se întâmplă în Crimeea este o reacţie absolut naturală faţă de o lovitură de stat a unor bandiţi, la Kiev o mână de radicali a uzurpat puterea". Serghei Lavrov a insistat asupra faptului că noile autorități ucrainene au dat o "lovitură de stat".  

1. Oare de ce seamănă atît de bine declarațiile lui Băsescu, cele ale lui Ianukovici și cele ale decidenților ruși?
2. Oare de ce Dna Merkel sau dnii Barrosso, Gordon, etc., l-au crezut cu totul pe Băsescu, deși nu-l cred deloc pe Ianukovici?

11 comentarii:

  1. Raspunsul e simplu si clar, si nu-l formulez fiindca as avea vreo indoiala ca-l stiti: DUBLA MASURA! Atit ca as detalia un pic: e ca-n dragoste!! Cind iubesti o persoana, ea "devine", brusc, cea mai frumoasa si cea mai pura din lume. Cind nu, ii vezi tot felul de cosuri, riduri, ba o mai auzi si rigiind!
    Dar, pentru a ma cantona intr-o zona ce permite o rigoare a comparatiei, voi puncta doua aspecte in care evidentele sint strigatoare la cer:
    - demiterea presedintelui. Dupa demiterea lui basescu, respectind pina la pedanterie toate perceptele democratice, am aflat ca a fost ... lovitura de stat! Demiterea lui Ianukovici, scrisa pe genunchi, intr-o dupa-amiaza, de catre niste baieti, a fost un act, vezi bine, absolut democratic
    - Codul penal. In Romania, codul penal se modifica in ani de zile, si dupa ce s-a modificat, mai sta, o vreme, la dospit. Se lasa sa se linisteasca, asa, ca vinul, inainte de a putea fi consumat in tihna!
    In Ucraina. aceeasi mina de baieti s-au adunat ei intr-un think tank avind ca tema scoaterea din inchisoare a Iuliei Timoshenko. Unul dintre mintosi a reflectat el umpic si-a zis: pai e simplu, ne ducem si deschidem usa celulei. Imediat a fost apostrofat cu zeci de cocoloase de hirtie in nas si o rigla in cap. Iar mintosul mintosilor, privindu-l cu mila: fraiere, intii facem un nou cod penal. Hai, dati incoa o foaie de hirtie! N-a durat douajdeminute si Ucraina avea un nou cod penal, iar Timosenko era libera. Nu-i minunat?
    Ati auzit cea mai mica obiectie dinstre vest? Ca la noi trepidau ambasadele...

    RăspundețiȘtergere
  2. Doar asta? Mi-e că e chiar mai complicat. Mai vedem.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Evident ca e muuult mai complicat! Iar daca ne gindim ca lucrurile sint in plina (si imprevizibila) desfasurare, vom constata - iarasi - ca "viata bate filmul" Ne ramine doar sa speram ca ratiunea va avea ultimul cuvint!

      Ștergere
    2. Nu încetez să mă întreb cum a reușit propaganda lui Băsescu să convingă Occidentul că USL e un fel de Ianukovici filo-rus. Cu ce argumente, pe ce căi, în cît timp? Probabil că a început imediat după prima suspendare, altfel nu se așeza calomnia atît de temeinic.

      Ștergere
    3. Stimata doamna, sinteti de o buna-credinta admirabila, de o generozitate infinita! Eu, unul, nu mai reusesc de mult sa creditez "Occidentul" cu prezumptia de onestitate absoluta. Sintetic, cred si ei ceea ce le e convenabil, la un moment dat, sa creada! Si cred ca paralela Ucraina - Romania pe care tocmai am facut-o e cel mai bun exemplu.
      Haideti, chiar putem crede ca le lipsesc informatiile exacte?

      Ștergere
    4. Nu e vorba de naivitate, ci de speranta ca exista si in Occident decidenti care inteleg realist care le sint interesele. Cam putin in ultima vreme, dar; totusi...

      Ștergere
  3. Asemanari :
    1. Influenta fostului U.R.S.S., prin Rusia, asupra problematicilor Romaniei si Ukrainei
    2. Ambii ( si TB si VI ), sefi de stat
    3. Contraponderea SUA-UE in ambele ecuatii de stabilitate regionala

    Deosebirea :
    1. Schimbarea de regim din Romania : 1000 morti / Posibila schimbare de regim din Ukraina : 100 de morti.

    Alte deosebri :
    1. T.B. ataca / Victor Ianukovici se apara…pe tema statului de drept si a “loviturii de stat”….
    2. Neo-protestantismul ( avand S.U.A. ca centru de iradiere – exceptie notabila, Mihai Gadea, totusi, pozitia sa fiind nereprezentativa pentru vreun cult religios…), pare a fi favorabil lui T.B., lui V.I., nu, deoarece i-a dat prim-ministrul regimului opozant…
    3. Rusia refuza sa recunoasca regimul de la Kiev, asociindu-se pozitiei lui V.I.…vs. pozitia lui T.B. fata de Rusia : “ Marea Neagra, lac rusesc “ / Din nou, Aparare vs. Atac…
    4. V.I. refuza alegerile din 25 mai a.c., T.B. a castigat toate alegerile dupa ce initial le-a contestat ca au fost fraudate…. Din nou, VI se apara, TB ataca…
    5. T.B. asociat statului de drept occidental, “post-drepturile omului”, V.I. asociat statului de drept rusesc, “actual-drepturile omului”….
    6. A in Vest ( TB ? ) este non-A in Est ( V.I ) si invers….Detalii in comentariul 26, “DIV-IN”, la articolul d-lui Dorin Tudoran : http://www.dorintudoran.com/de-la-hope-media-la-media-poc/. In Comentariul 40 la acelasi articol, am facut referirea la acest articol de pe blog si la actualul comentariu.
    7. “Portocaliul” ( T.B. ? ), apropiindu-se prea tare de “rosu” ( V.I. ? ), se metamorfozeaza…DE CE ? Aici cred ca e de fapt solutia problematicii…

    ELEMENT DE CLARIFICARE TEHNICA
    - Apararea, specifica celui puternic si detinator al puterii, este intotdeauna mai usoara decat Atacul , specific celui care spera sa poata invinge si sa ia locul detinatorului puterii…

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg la ce morti faceti referire pentru Romania. In 2012 nu stiu sa fi fost la Bucuresti lupte de strada. NU ma refeream la relatiile Romaniei cu Rusia, ci la diferenta de reactie a CE fata de evenimente destul de asemanatoare.

      Ștergere
  4. Ma pregateam sa scriu in continuarea asemanarilor si deosebirilor…. un comentariu care ar fi justificat oarecum acea dihotomie atac/aparare care aparuse involuntar in primul comentariu. Studiind introducerea la Razboiul Crimeii ( Wikipedia ), retinusem alianta incropita intre catolicismul occidental si islamismul Imperiului otoman, versus ortodoxia rusa…si faptul ca a fost unul dintre ultimele razboaie religioase …Presimt ca actualul conflict din Crimeea va fi unul dintre ultimele conflicte dintre sistemul bazat pe “piata”, SUA- UE si cel bazat pe “stat”, Rusia-China.

    Neantelegerea aparuta imi schimba planurile. Evident ma refeream la Revolutia romana din decembrie *( detalii in NOTA FINALA ) 1989 si la faptul ca ar trebui sa “derivam” mai mult perceptia realitatii pentru “integrarea” ulterioara pe care trebuie sa o facem… Cum scriam in comentariile mentionate de pe blogul d-lui DorinTudoran, in “Tragedia veacurilor” s-ar incadra “derivarea” 1989-2012-2014 iar in “Tragedia tinuturilor indepartate” “derivarea” Romania si Ucraina fata de SUA-UE-Rusia….

    In final, incerc o “integrare” logica a neantelegerii : C.E. cred ca a avut doua reactii diferite, chiar contrarii, din 2 motive:
    1. Revolutia portocalie in Ucraina, fiind prea aproape de Rusia, a exfoliat dihotomia Piata-Stat, exact pe filonul propagandistic a celor doua concepte. De unde reactia adevarata a C.E.…
    2. Revolutia portocalie in Romania, fiind ceva mai departe, “s-a” putut transforma, inclusiv programatic, in alta culoare ( parca “s-a” ales galbenul…la ultimele alegeri ). “Ayatollahii pietelor” au redevenit ayatollahii “grijii fata de oameni”, ceea ce, “evident”, numai “statul” poate asigura …C.E. apreciase anterior ca T.B. si ai lui vor avea capacitatea schimbarii….La noi nu e nevoie de “Rusia”. E integrata….

    In data de 13 ianuarie a.c. v-am transmis un email ( catre cca. 200 de destinatari ) ref. la COLEGIUL MEDIULUI ASOCIATIV. Avusesem in baza mea de date 6 emailuri anterioare primite si de dvs., 5 de la un ONG si unul de la d-nul Dorin Tudoran. Am folosit suportul de adrese de email de la acel ONG tinand cont de cei cca. 200 de membrii….O alta “derivare” anterioara….

    Cu prietenie,
    Dezideriu Dudas

    * (NOTA FINALA ). Pentru prima data am inteles de ce era nevoie de atatea cuvinte pentru Revolutia romana. Si decembrie si 1989…. Raspunsul cred ca este : Deoarece toate revolutiile statelor satelit ale fostului URSS s-au petrecut intr-un interval de doar cateva luni, intre 1989 si 1990. Azi i-am transmis un mesaj telefonic d-lui Claudiu Iordache si l-am intrebat cum il chema pe istoricul francez care a scris ceva de genul, “ Revolutia romana pare sa fi fost singura adevarata intre revolutiile care au dezintegrat regimurile comuniste ale Europei de est de dupa razboiul rece”. Mult timp doar am intuit adevarul afirmatiei. Acum, tinand cont de ceea ce se-ntampla in Crimeea-Ucraina, pare a se face si demonstratia !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stimate domn, aveti o viziune cu mult mai complicata decit a mea asupra proceselor istorice. E probabil urmarea profesiei mele,

      Ștergere
  5. Ref. la profesii, o propunere in Comentariul 16
    http://www.dorintudoran.com/eutanasierea-cainilor-cu-covrigi-in-coada-filiera-ucrainiana-ii/
    Cand voi avea “formula” finala, sper sa am cumva posibilitatea sa o popularizez.

    Cu bine,

    D.D.

    RăspundețiȘtergere