marți, 6 martie 2012

Crin Antonescu despre Proiectul pentru națiune - partea I

[După Mediafax]

În vreme ce în privinţa guvernării, noi vorbim de un program de guvernare, elemente ale acestui program de guvernare, principii, direcţii, chiar lucruri mai concrete au fost publicate de către USL, de la regimul fiscalităţii, să spunem, impozitul pe profit şi pe salarii, impozitul pe CAS, până la chestiuni, care ţin de anumite formule exacte, cât mai concrete. Aici avem de-a face cu un program de guvernare, în care vorbeşti despre taxe, în care vorbeşti despre cum creezi locuri de muncă, în care vorbeşti despre lucruri administrative, în care vorbeşti despre ceea ce înseamnă guvernarea cu opţiunile ei de politici publice. 

Eu mă refer aici, în acest proiect naţional, la câteva lucruri care nu sunt de stânga, nu sunt de dreapta, care trebuie asumate, dacă vor fi asumate, cu o deschidere şi cu un consens suficient de puternic, pentru că ele reprezintă direcţii fundamentale de reaşezare a societăţii româneşti: unu – depolitizare, depolitizare despre care am vorbit foarte multă vreme şi care, atenţie, nu înseamnă, evident, renunţarea la politică, la mijloacele Dacă noi am ratat lucruri esenţiale, de 20 de ani încoace, şi dacă democraţia românească este în continuare atât de fragilă, este nu pentru că nu am reuşit sau nu numai pentru că nu am reuşit să dăm o lege a lustraţiei, de exemplu, în 1990, ci pentru că nu am scăpat până azi…, aproape toate partidele… sau toate partidele care au guvernat şi care joacă pe prima scenă a politicii româneşti, de o mentalitate care ne duce ca, de câte ori guvernăm, să avem, unii mai pronunţat, alţii mai puţin, tendinţa de a suprapune partidul de guvernare peste stat. Este o invazie a politicului în societate, nepermis de mare. Or, când vorbim de depolitizare, vorbim despre retragerea, despre retragerea politicii doar în teritoriul ei legitim.

Radu Tudor: Care este acesta, domnule Antonescu?
Crin Antonescu: Despre faptul, cu exemple concrete, despre faptul că justiţia, înainte de toate, trebuie scoasă de sub orice influenţă a factorului politic, formule concrete – mai vin partidele şi împart, cum spuneau italienii, cu lotizarea “lotizatione”: “ia tu şi pune tu trei judecători la Curtea Supremă, pun şi eu unul, pune şi ăla doi”. Nu mai facem, în acest domeniu, la toate instituţiile, de la Parchetul General, la tribunale, la curţi, la instanţe, retragerea factorului politic, retragerea factorului partizan din această zonă a justiţiei. Retragerea politicii şi partizanatului politic, deci a favorizării grupurilor clientelare din economie. O economie nu e cu adevărat liberă atâta vreme cât legi, hotărâri de guvern şi contracte se dau în funcţie de interesele unor grupuri, unor carteluri clientelare şi relaţiile lor cu partidul care le guvernează, şi nu după legile pieţei sau după orizonturi de politici economice, asumate la vedere, transparent.
Radu Tudor: Unii oameni politici vin la putere, domnule Antonescu, mizând pe acest lucru, că vor avea acces la resurse financiare.
Crin Antonescu: Retragerea…
Radu Tudor: … şi la banul public.
Crin Antonescu: …da, da. Retragerea criteriului partizan sau depolitizarea, inclusiv a administraţiei, da. Primarii, consilierii municipali, judeţeni candidează sub culorile unui partid politic. Candidează cu programul unui partid politic, dar eu când vorbesc de retragerea sau depolitizarea funcţionării administraţiei, vorbesc de sfârşitul obiceiului nenorocit şi care a ajuns să culmineze în vremurile noastre cu alocarea banilor publici la bugete locale, pe criterii strict partizane. Toate lucrurile astea se întâmplă în defavoarea cetăţeanului. Sigur – de ce nu? – depolitizarea mass-media, pentru că există, începând cu Televiziunea Română, televiziune, radio, tot ceea ce de la banul public se plăteşte, există tendinţa, repet, de a acapara clientelar, de a înfeuda astfel de instituţii media foarte importante, în fond, cu tot respectul pentru ceea ce face presa privată, să spun aşa, totuşi Televiziunea naţională ar trebui să rămână o instituţie standard, o instituţie după care să-ţi pui ceasul, care să dea ora exactă, în materie de informare faptică, măcar.
Radu Tudor: Veţi fi dumneavoastră primul preşedinte al României care va accepta să fie criticat de Televiziunea Publică, care trăieşte din bani publici?
Crin Antonescu: Dacă acest lucru nu se întâmplă, înseamnă că va trebui să continuăm din locul în care ne-a adus Traian Băsescu. Atenţie! Toate lucrurile pe care le spun acum, fie le facem, aşa cum le propun, fie, dacă nu, vom merge înainte şi va fi din rău în mai rău, pentru că pe toate aceste lucruri există şi variantă rea. Sigur, noi acum spunem “domne, totul s-a politizat în aşa hal încât….” şi, sigur, nu mai dau exemplul clasic – “da, vin la putere, eu guvern, partidul cutare, îmi pun un ministru politic şi asum o anumită politică a educaţie sau a sănătăţii”. Asta nu înseamnă, pentru Dumnezeu, să dau afară directori de şcoală sau să numesc directori de şcoală, inspectori şcolari, chiar, directori de spital, manageri de spital, pe criteriul apartenenţei politice. Nu. Ei fac un management care este încadrat legislaţiei politicii publice, pe care eu, ca minister, atât cât e spaţiul meu de decizie, o impun, dar această veşnică epurare, reevaluare, transferare a oamenilor nu e decât sursă de clientelă. Sigur că cetăţeanul român, care simte corect, a ajuns să spună sau să evoce pericolul: “domne, dar toţi spun cam la fel”. De ce? Pentru că dacă noi, după alegerile din această toamnă sau când vor fi ele, vom pune capăt…
Radu Tudor: Păi cum adică, când vor fi ele… ?
Crin Antonescu: Nu mă refer acum şi la prezidenţiale, dar mă refer la cele din toamnă.
Dacă dăm la o parte clientela, tipul acesta de construcţie partizană şi de politizare PDL-istă şi continuăm aceste lucruri, să ştiţi că omului puţin îi pasă dacă toţi aceşti incompetenţi şi hoţi, până la urmă, sunt portocalii sau sunt de altă culoare. Esenţial pentru cetăţenii României şi esenţial pentru noi, dacă dorim să însănătoşim sistemul politic din România, este să punem capăt acestor proceduri şi nu să ne substituim să beneficiem şi noi. Ştiu, ştiu foarte bine, nu fac niciun secret, am spus-o în 2009, când am candidat la preşedinţia partidului, am spus-o în 2009, când am candidat la preşedinţia României, am spus-o în 2010, la un nou congres al partidului, am spus-o propriului meu partid, ştiu că între noi, în activul nostru politic există oameni care ar vrea doar atât: să-i dăm la o parte pe ăştia şi să venim sau să revenim noi, pentru a avea aceleaşi privilegii, de fapt, pentru a putea folosi aceleaşi mecanisme de putere şi îmbogăţire. Ei bine, eu spun foarte limpede că acest lucru nu poate să continue şi o să vedem, până la urmă, în ce măsură acest lucru poate fi susţinut sau nu. De ce fac acest lucru şi după aceea vă spun foarte repede şi celelalte puncte, cam cinci. 

Ar fi fost bine, domnule Radu Tudor, dacă societatea românească ar fi fost capabilă, ca în 1990, să poată oferi o alternativă la post-comunism, la FSN-ism, la tot ce a fost atunci. Nu s-a putut. Ar fi fost bine ca astăzi, în 2012, sau la alegerile următoare, o alternativă, un challenger politic credibil, vorbesc de partid, vorbesc de personalităţi, vorbesc de structuri, să poată intra în joc. Ne prindea bine tuturor. Ei bine, asta nu se poate. Cine vrea să încerce să facă ceva pentru însănătoşirea politicii din România, trebuie să încerce să aplice idei noi cu partide vechi, cu oameni vechi, cu voinţă nouă, cu lideri noi, şi de asta rolul liderilor este extraordinar de important, şi cu un sprijin popular. Eu spuneam, în preajma zilei de 1 Decembrie, într-un discurs la Cluj, în faţa colegilor noştri din USL, din toată ţara, făceam un apel la oamenii care s-au dezgustat de politică, la cetăţenii care au emigrat în sinea lor în propria lor ţară, să se preocupe de ce se întâmplă în politică, să pună presiune pe noi, pentru că dacă ei vor sta deoparte şi nu vor mai fi interesaţi şi vor rămâne dezgustaţi de ce este în politică, noi, noi cei care suntem alternativă şi vom câştiga alegerile, avem puţine şanse să fim mult mai buni.
Radu Tudor: Dumneavoastră, domnule Antonescu, practic promiteţi, într-un fel sau altul, sau propuneţi societăţii ca politica să nu mai fie atât de dezgustătoare.
Crin Antonescu: Eu propun…
Radu Tudor: Este un val, dacă… Cu siguranţă îl înţelegeţi, este un val uriaş de dezgust în momentul de faţă…
Crin Antonescu: Da. Şi este firesc.
Radu Tudor: … în raport cu politica.
Crin Antonescu: Da. Şi este firesc, numai că nu rezolvăm nimic doar cu dezgustul. Eu propun aceste lucruri, cred că aceste lucruri sunt necesare, le propun colegilor, partenerilor mei politici, dacă împreună le vom propune societăţii româneşti şi vom fi credibili, rămâne de văzut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu