La Facultatea de Istorie a Universității din București, un grup de tineri - studenți, doctoranzi, tinere cadre didactice din diferite instituții de învățămînt - au inițiat un protest cu ocuparea amfiteatrelor. Presa de azi a difuzat în genere textul care sintetizează revendicările acestora. E vorba pe de-o parte de situații imediate - protestul contra reducerii dramatice a finanțării învățămîntului și contra condiției absolut umilitoare a profesorilor, și mai ales a profesorilor tineri. Pe de altă parte, protestatarii formulează revendicări cu mult mai generale privind structura și finalitățile învățămîntului universitar, pe care îl denunță ca fiind corporatist și orientat către profit, nu către accesul liber la cunoaștere. Sub multe aspecte, aceste revendicări generale, amintind de protestele studențești din mai '68, merită și ele atenția societății românești de azi.
În presă a apărut însă și o informație eronată - anume aceea că forțele de ordine ar fi fost chemate de conducerea facultății de istorie. Întîi de toate, în conformitate cu carta universitară și cu principiile libertății academice, doar rectorul are dreptul să autorizeze intrarea în spațiul universitar a poliției sau a jandarmilor. În al doilea rînd, conducerea Facultății de Istorie este cea care s-a interpus între studenții protestatari și jandarmi, impunînd o atitudine civilizată, calmînd spiritele și evitînd violențele.
Protestul continuă, dar adevărații responsabili ai acestei situații - Ministerul Educației și Guvernul - nu au cum fi afectați de acesta.
Am citit si eu textul cu revendicarile studentilor. Desi acesta contine o serie de naivitati si formulari incoerente, eu zic ca protestul e de bun augur. Macar si pentru a arata ca nu chiar intreaga societate civila doarme sau e pe statele de plata ale puterii.
RăspundețiȘtergere