joi, 29 septembrie 2011

Atenție, iar ni se pregătește ceva !

Înapoi la Miliţie!
Radu Călin Cristea



Ministerul Administraţiei şi Internelor a conceput un proiect de lege ai cărui iniţiatori ar trebui măcar urecheaţi public pentru obrăznicia de a fi propagat, culmea!, pe căi instituţionale, idei securistico-miliţieneşti.

Prin amintitul proiect zămislit de minţi machiavelice şi plin de echivocuri parşive orice formă de miting, marş, demonstraţie, manifestaţie de protest e socotită legală numai dacă respectă reguli şi condiţii ce sfidează grav art. 39 („Libertatea întrunirilor") din Constituţie. Anunţat din timp, protestul poate avea loc numai după ce trece printr-un filtru birocratic presupunând „declaraţii prealabile", cereri, propuneri, schimburi de documente, comisii, şedinţe, evaluări de dosare, aprobări etc. Cuvintele de ordine sunt „paşnic şi civilizat" şi „climat de normalitate". Se va protesta pe tăcutelea şi prudent gestual din moment ce nu este permisă „folosirea sistemelor de comunicare pentru (...) acţiuni de natură să aducă atingere imaginii instituţiilor sau persoanelor private sau publice". Dacă, totuşi, se va admite protestul în şoaptă, se va avea grijă să nu se scandeze cuvinte sau expresii care „produc indignarea cetăţenilor". Se va asigura, de asemenea, „protecţia mediului ambiant". Se va avea în vedere ca orice adunare publică „să nu afecteze folosirea sau funcţionarea normală a căilor de comunicaţii, transportului în comun, instituţiilor publice sau private".

Cum asemenea locuri, de exemplu, în Bucureşti, sunt imposibil de găsit, „prin hotărâre a consiliului local se stabilesc locurile de desfăşurare a adunărilor publice". Aşadar - a tuturor adunărilor publice, de la mitinguri sindicale la demonstraţii ale travestiţilor: în locuri special amenajate, îngrădite, în afara localităţilor, pe muteşte, fără a polua mediul, din simpatie pentru scutieri şi departe de instituţii publice, tramvaie şi cetăţeni eventual indignabili. Protestele vor fi respinse dacă din analiza „comportamentului prezumat al participanţilor" ar rezulta „o atitudine ostilă faţă de forţele de ordine"(?!). Dacă iese cu niscai îmbrânceli, pe protestatari îi paşte direct puşcăria. Se dă liber cu uşurinţă şi în situaţii definite nebulos la uzul de violenţă şi la folosirea armamentului din dotarea forţelor de ordine.

Prin cumulul grotesc de interdicţii, emasculări ridicole şi impunerea unor condiţionalităţi absurde proiectul desfiinţează însăşi ideea de protest. De cine şi de ce se teme actuala putere reintroducând logica bulanului într-o Românie restituită astfel miliţienilor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu